IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК трябва да стабилизира единния пазар, за да се пребори със забавянето на икономиката

Нужо е ЕС да се възползва от наличието на 500 млн. потребители в своите граници, за да подисли търговията между страните членки

11:16 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изпрати писма до всичките 27 комисари от своя кабинет, в които описва своята мисия. Но едно нещо липсва в тях – съживяването на единния европейски пазар, пише Euractiv.

„Когато тя очерта своята нова визия за европейската интеграция за следващите пет години, според нас единния пазар не беше достатъчно добре позициониран в речта ѝ“, заяви Пьотр Арак, директор на Полския икономически институт по време на събитие в Брюксел.

Арак подчерта, че страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да търгуват повече помежду си, за да се предпазят от евентуално забавяне на икономиката, а бариерите на единния пазар все още не позволяват това да се случи. 

„Разполагаме с 500 милиона потребители – повече, отколкото САЩ“, посочи още Арак.

Според него обаче американските щати търгуват два пъти повече помежду си, отколкото страните на ЕС.

„Ако имаме забавяне през следващите две години, ще бъде много важно да разполагаме с по-интегриран единен пазар, което може да окаже положителен стимул от два или три процентни пункта за растежа на икономиката на ЕС“, сподели Арак.

Пазарните анализатори очакват забавяне на световната икономика в резултат на търговските войни на американския президент Доналд Тръмп с Китай и ЕС, както и икономическите сътресения заради Brexit.

Международни институции като Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), Международният валутен фонд (МВФ) и ЕК вече предупредиха националните правителства да балансират публичните си сметки и да увеличат потенциала си за растеж с реформи, докато „слънцето все още грее“.

Според Ана Штрбак, съветник в постоянното представителство на Хърватия в ЕС, което поема ротационното председателство на Съвета на блока на 1 януари, заяви, че единният пазар е в центъра на политиката на ЕС, но в нейната страна има съмнения дали той работи за всички.

„Ако попитате бизнеса дали единният пазар работи, вероятно бихте получили различни отговори от големите компании, от една страна, и от средните и малките от друга“, посочи тя.

Хуберт Гамбс, директор за модернизиране на единния пазар в ЕК, заяви, че той е съсредоточен върху начина, по който нещата могат да бъдат коригирани, за да се вземат предвид възникващите ситуации.

„Единият пазар е като машинно помещение за много политики, които провеждаме на европейско ниво, и той винаги работи“, подчерта Гамбс, добавяйки: „Не говоря за завършването му, защото никога няма да бъде завършен. Винаги ще има работа, която трябва да свършим в това отношение“.

Той оспори твърдението, че единният пазар не е от полза за малките и средни предприятия.

„Малките и средни предприятия са гръбнакът на европейската икономика. Те съставляват 99,8% от нея“, добави Гамбс.

Според него единният пазар им предоставя повече възможности за разрастване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още