IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni ще започне да проучва за газ в два блока край Кипър до края на годината

Компанията беше разочарована от сондаж край острова през това лято

18:54 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската Eni планира да започне работа в два блока край Кипър по договорите с кипърското правителство за проучвания за добив на петрол и природен газ. Това съобщават от компанията след среща на изпълнителния директор Клаудио Дескалци с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Плановете са до края на годината да започнат проучванията в Блок 3 от Изключителната икономическа зона на Кипър, в който Eni е партньор с Kogas, както и в блок 6, където италианската компания си партнира с Total.

През лятото бяха извършени сондажи в Блок 11 край бреговете на Кипър. Те предизвикаха силно негативна реакция от страна на Турция, но пък се оказаха и разочароващи за инвеститорите в проекта - Total и Еni.

Италианската компания обаче като цяло може да е доволна от работата си в региона след откритието на огромното находище "Зохр", което е в бреговете край Египет.

"Вярваме в Кипър", коментира днес Дескалци след срещата си с кипърския президент. Според него островът е "естественият мост" за Европа, която внася над 70% от газа, който потребява, допълва ABC News.

Разчетите на Eni са, че потреблението на природен газ в Европа през последната година се е увеличило с 5% и тенденцията ще продължава и през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още