Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП гласува делът на ВЕИ в енергийния микс на Европа да достигне 32% до 2030 г.

Парламентът гласува и повишаване на енергийната ефективност с 32,5 на сто до края на следващото десетилетие

ЕП гласува делът на ВЕИ в енергийния микс на Европа да достигне 32% до 2030 г.

Снимка: Ройтерс

Делът на възобновяемите енергийни източници трябва да представлява 32% от общия енергиен микс на Европейския съюз (ЕС), докато енергийната ефективност е необходимо да се повиши с 32,5 на сто до 2030 г.

Това реши днес Европейският парламент (ЕП) по време на гласуване след предварително съгласие със Съвета не ЕС от юни относно енергийната ефективност и възобновяемите източници, съобщават от пресцентъра на ЕП. 

Още по темата

До 2030 г. енергийната ефективност в ЕС трябва да се подобри с 32,5%, като делът на енергията от възобновяеми източници трябва да представлява поне 32% от крайното брутно потребление в ЕС. И двете цели ще се преразгледат преди 2023 г. и могат само да бъдат увеличени, но не и намалени.

С по-ефективна енергия европейците ще имат по-ниски сметки. В допълнение, Европа ще намали зависимостта си от външни доставчици на петрол и газ, ще подобри качеството на въздухa и ще защити климата, смятат от Парламента.

За пръв път държавите членки ще бъдат задължени да предложат специфични мерки за енергийна ефективност в полза за онези, които са засегнати от енергийна бедност.

Те трябва да осигурят правото на гражданите да генерират възобновяема енергия за собствено потребление, да я съхраняват и да продават излишъка от продукцията.

Представителите на ЕП обсъдиха и ролята на източниците на чиста енергия и прехода към нисковъглеродна енергетика.

Според тях биогоривата от второ поколение могат да изиграят важна роля за намаляването на въглеродния отпечатък от транспортните средства. До 2030 г. поне 14% от горивата за превозни цели трябва да идват от възобновяеми източници.

Биогоривата от първо поколение обаче, представляващи висок риск за „непреки промени в земеползването“ (т.е. преобразуване на почва, която не се използва за хранителните култури - като пасища и гори - към такава за хранителни култури, което увеличава емисиите на CO2) и няма да се броят към целите на ЕС за възобновяема енергия от 2030 г.

След 2019 г. приносът на биогоривата от първо поколение към тези цели постепенно ще намалее докато не достигне нулева стойност през 2030 г.

По силата на регламента всяка държава членка трябва да представи 10-годишен „интегриран национален план за енергетиката и климата“ с национали цели, приноси, политики и мерки до 31 декември 2019 г., както и на всеки десет години след това.

Във връзка с доклада за енергийната ефективност чешкият евродепутат Мирослав Похе отбеляза, че повишаването на енергийната ефективност е от полза за всички европейци.

„Това е добра сделка за нашите граждани, която ще допринесе за намаляването на енергийното потребление и по този начин ще намали и сметките“, смята Похе, като добави: „Това е също добра новина за конкурентоспособността на европейската промишленост, тъй като по този начин ще се намалят разходите и се стимулират инвестициите“.

Според испанският евродепутат Хосе Бланко Лопес ЕП е „отнел“ стимула за инвестиции в нови продукции на биогорива от хранителни култури и са насърчили биогоривата от ново поколение.

„Успяхме също така да засилим правото на потребителите на собствена енергия и включихме желанието на Парламента да се премахнат таксите за потребителите на въпросната енергия до 2026 г“, подчертава Лопес.

След като Съветът на ЕС официално приеме споразумението, новите правила ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и ще влязат в сила 20 дни по-късно. Регламентът за управление директно ще влезе в сила в държавите членки, докато новите елементи от другите две директиви ще трябва да бъдат транспонирани в националните законодателства най-късно 18 месеца след влизането им в сила.  

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 6 месеца
Хаха... По предложение на Политбюро, Конгресът на Партията взе курс към ускорено изграждане на Социализма в Европа. За изпълнението на задачите е натоварена съответната (Европейска) Комисия. Ще се издаде и съответната Директива....
Това - Пазар, това - Конкуренция, това - свободна инициатива - това си е чист популизъм...! :lol:
1
 
4
 
2
zelka007 до: national power
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
мани ЕС , я виж Испания :

https://www.euractiv.com/section/energy/news/spain-targets-100-renewable-power-by-2050/
12
 
12
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Явно тотални ид...иоти управляват ЕС.

Още от Европа
Борис Джонсън затвърждава позицията си на фаворит за поста на Тереза Мей