IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Отношенията с Турция са в повратна точка

Според дипломат номер едно на Брюксел някъде ще поемат отношенията ще се реши през идните дни

20:08 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Жозеп Борел. Снимка:&nbsp;Carlos Lujan/Bloomberg</em></p>

Жозеп Борел. Снимка: Carlos Lujan/Bloomberg

Отношенията на Европейския съюз с Турция се намират в повратна точка, заяви дипломат номер едно на блока Жозеп Борел. Той призова Анкара да се въздържа от конфликти в Източното Средиземноморие и да спазва основните човешки права в страната.

Отношенията се намират в „преломен момент в историята“, като везните ще се наклонят на една или друга страна в замисимост какво се случи „през следващите дни“, каза Борел пред Европейския парламент, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес гръцкият премиер Кирякос Мицотакис отново каза, че всичко зависи от Турция.

Преди предстоящата по-късно този месец среща на върха на ЕС на 24-25 септември, на която ще бъде обсъдено напрежението в Средиземно море, Мицотакис посочи, че Атина е готова да преговаря с Анкара „незабавно“, но само ако Турция спре с провокациите в региона.

От своя страна турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу посочи, че Анкара е предложила да бъдат подновени  проучвателните преговори с Атина.

„Проучвателните преговори всъщност покриват всички спорни въпроси между Турция и Гърция… Предишното правителство (в Гърция)… не искаше реално да ги подновява. А това правителство също не е готово да поднови проучвателните преговори, така че трябва да постигнем споразумение“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още