IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС постигна предварителна сделка за реформа на пазара на емисии в региона

Предварителната сделка между страните на ЕС и Европейския парламент е в резултат на преговори, продължили над две години

12:54 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговарящите от Европейския съюз са се договорили да реформират програмата за търговия с емисии в региона, одобрявайки план за увеличаване на цените на въглерода и коригиране на пазара на емисии, за да се постигнат по-амбициозни климатични цели през следващото десетилетие.

Предварителната сделка, постигната в четвъртък между страните на ЕС и Европейския парламент, е в резултат на преговори, продължили над две години, за съдбата на Системата за търговия с емисии след 2020 г. Предизвикателството бе да се намери икономически и екологичен компромис между 28-те страни членки, които имат различни енергийни източници, коментира Bloomberg.

Споразумението бе постигнато малко преди годишната климатична среща на ООН, където ЕС се опитва да наложи по-агресивни начини за борба със замърсяването. Представители на над 190 страни се събраха в Бон на 6 ноември за двуседмични разговори по прилагането на Парижкото споразумение за климата.

Част от преговорите в ЕС включваха помощ в рамките на фонд за модернизиране на енергетиката за по-бедните страни членки, като някои законодатели искаха да ограничат финансирането само до определени съоръжения, които реално нямаше да включват въглищни електроцентрали. Преговарящите са се договорили, че фондът няма да подкрепа въглищни съоръжения с изключение на проекти в най-бедните страни членки, които инвестират в централно отопление, казват двама източници на Bloomberg.

Реформата ще засили инструмент за облекчаване на пазарното презасищение, което намали цената на разрешителните за търговия с емисии с почти 70% през последните девет години. Броят на разрешителните в рамките на т.нар. Резерв за стабилност на пазара ще се удвоят в рамките на петгодишен период, започващ от 2019 г.

Сделката трябва да бъде одобрена от постоянните представители на страните членки. Ако получи зелена светлина, тя ще трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и министрите на страните членки, за да влезе в сила.

Споразумението предвижда още увеличаване на броя разрешителни за индустрията безплатно със 150 млн., въвеждането на по-стриктни емисионни критерии за проекти, възлизащи на над 12,5 млн. евро, които се осъществяват от съоръжения с безплатни разрешителни и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още