IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се връща към опростената форма на енергийните етикети

Енергийните етикети влияят върху решението за покупка на електроуреди, показа проучване на Евробарометър

13:43 | 01.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 март 2021 година ЕС се връща към опростената форма на енергийните етикети - със скала от А до G. И така от днес отпадат класовете А+, А++ или А+++ върху етикетите на електроуредите, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

За промяната се заговори преди няколко години, когато в Брюксел установиха, че досегашните класове са объркващи за потребителите.

eu eu

Източник: Европейска комисия

Новите етикети първоначално ще се прилагат за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.

Сега правилата за даването на класовете за енергийна ефективност са затегнати и много малко продукти могат да постигнат клас А, посочват още от ЕК.

В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта.

От 1 март ще влязат в сила и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.

Проучване на Евробарометър, проведено през 2019 година, показва, че енергийните класове имат значение за избора на електроуред. Тогава 93% от европейците са заявили, че разпознават етикета, а за 79% той е повлиял на решението за покупка.

"Първоначалният енергиен етикет беше много успешен, като е спестил на средното домакинство в Европа няколкостотин евро годишно и е мотивирал предприятията да инвестират в изследователска и развойна дейност", коментира комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон по повод промяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още