IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще загуби 11 млрд. долара от китайски износ след сделката със САЩ

Германия и Франция ще пострадат особено от разногласията в търговската област, показва проучване

22:30 | 21.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Ангажиментът на Китай да увеличи вноса от САЩ въз основа на подписаното неотдавна търговско споразумение с Вашингтон може да струва на Европейския съюз около 11 млрд. долара идната година, съобщава Bloomberg.

„Ако разходите за търговия, а следователно и относителните цени не се променят, китайският внос от САЩ може да е за сметка на трети страни“, сочи проучване на германския Институт за световна икономика в Кил, което противоречи на неотдавнашно изявление от китайското правителство.

В публикувано тази седмица проучване институтът изчислява какви разходи ще възникнат за отделните търговски партньори, след като споразумението влезе в сила. То стига до извода, че е „много вероятно“ на ЕС да се наложи да отстъпи известен пазарен дял.

Германия и Франция ще пострадат особено от разногласията в търговската област, отбелязват авторите на изследването Сонали Чоудри и Габриел Фелбермайр. Най-големите отрицателни последици за ЕС се очаква да засегнат самолетите, автомобилите, индустриалната и медицинска техника, фармацевтичните компании и други селскостопански стоки.

Изчисленията са били направени, след като Китай и САЩ подписаха търговско споразумение на 15 януари, което предвижда повишаване на вноса на американски стоки и услуги с 200 млрд. долара през идните две години.

Притесненията, че Китай ще купува повече от САЩ и по-малко от други страни се засилиха не само в ЕС. Износът от Аржентина, Бразилия и Австралия може също да пострада.

Оптимистите твърдят, че цялостно подобряване на глобалната търговска среда може да е от полза и за трети страни, но учените от института в Кил казват, че без намаляване на съществуващите мита от Китай готовността на страната да купува повече е ограничена.

Според настоящата сделка американският дял в китайския внос ще нарасне от 10% през 2017 г., а 15% през 2021 г., а делът на ЕС ще намалее от 16% на 15%. Процентът на вноса от останалия свят ще се свие от 74% на 70%.

„САЩ притискат Китай да не приема твърде едностранчиво споразумение, което вероятно няма да съответства на фундаменталните ценности, свързани с липсата на дискриминация, които подкрепят многостранната търговска система“, отбелязват авторите на доклада. „Споразумението, което предвижда голям и бърз ръст на покупките от САЩ, почти сигурно дискриминира други търговски партньори“, допълват те.

ЕС проучва дали сделката нарушава правилата на Световната търговска организация и си запазва правото за оспорване в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още