IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Въздухът в по-бедните държави от блока е по-мръсен

В градовете с по-бедни жители се наблюдават по-високи равнища на шум. Южните и югоизточните райони също така са засегнати повече от по-високи температури

19:33 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Източна (Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България) и Южна Европа (Испания, Португалия, Италия и Гърция), са изложени в по-голяма степен на замърсители на въздуха, включително фини прахови частици и озон. Това се посочва в доклад на Европейската агенция за околна среда, съобщава БТА.

Според данните в по-богатите региони, включително големите градове, обикновено се наблюдават по-високи равнища на азотен двуокис, основно заради натовареното пътно движение и многото икономически дейности.

В тези региони по-бедните общности обикновено са изложени на по-високи равнища на замърсяване, се допълва в заключенията на агенцията.

От тях става ясно също, че в градовете с по-бедни жители се наблюдават по-високи равнища на шум. Южните и югоизточните райони на Европа също така са засегнати повече от по-високи температури.

За много региони в България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия и Испания също са обичайни по-ниски доходи и образование, по-високи равнища на безработица и по-голям дял на възрастното население. Това може да ограничи способността на отделните хора да избягват топлината и да предпазят здравето си.

В някои части на Европа голям брой хора не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли заради лошото качество на жилищата и цената на енергията. Затова продължават да се наблюдават заболявания и смъртни случаи, свързани с излагане на студ. 

Необходими са повече действия за защита на най-уязвимите европейци от замърсяването на въздуха, шума и екстремните температури, особено в източните и южните райони на Европа. Здравето на най-уязвимите граждани остава несъразмерно засегнато от тези опасности, въпреки общото подобрение на качеството на околната среда на континента, се посочва в доклада, цитиран от БТА.

Миналата седмица стана ясно, че само една от 15 разгледани държави в Европа спазва стандарта за качество на въздуха. Сред страните, които не се справят, се нареждат  България, Естония, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Албания, Македония, Грузия, Косово, Молдова, Швейцария, Израел. Нещо повече, много правителства не са предприели ефективни мерки за подобряване на качеството на въздуха и опазването на здравето на населението, съобщи българската Сметна палата.

Това са изводите от осъществения съвместен одит на 15 Върховни одитни институции, включително  българската Сметна палата и Европейската сметна палата.

Съвместният одит разкрива големи несъответствия между събраните. В едната крайност е Естония, която е изпълнила всички изисквания на съответните стандарти. В другата са страните, срещу които Европейската комисия неотдавна заведе дела в Европейския съд заради продължителното надвишаване на допустимите прагове на замърсяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още