IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонски популист иска 1 млрд. долара за защита от Русия, които Тръмп да плати

Според Март Хелме, ако за САЩ неговата страна е важна в отбраната срещу Русия, то ще е готова да си плати за това

22:22 | 16.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Популистки лидер в една от страните на „фронтовата линия“ срещу Русия заяви, че се нуждае от 1 млрд. долара за стимулиране на армията. И иска не друг, а американският президент Доналд Тръмп да плати разходите.

Партията на Март Хелме EKRE диша във врата на двете най-големи политически сили в Естония в навечерието на парламентарните избори през март. Политическата сила развива кампанията си върху антиимигрантска реторика и обещания за намаляване на данъчното бреме, съобщава Bloomberg.

Но необичайното му обещание да се пребори с политиката на Тръмп за „Америка на първо място“ и да го убеди да финансира подсилването на отбранителните сили на страната също предизвика разнообразни реакции.

Сумата, която ще бъде похарчена в рамките на четири години, увеличава с над една трета разходите на Естония за отбрана до 2020 г. По думите на Хелме – бивш посланик в Москва, подобно финансиране е от съществено значение, тъй като населението на Естония от 1,4 млн. души зависи „напълно на милостта на Русия“.

„Ако за американците сме важни като източен аванпост на НАТО, то тогава със сигурност ще са готови да ни гарантират тази подкрепа“, заяви той в интервю от Талин. По отношение на притесненията за потенциалния руски отговор Хелме заяви, че „отбраната, с която разполагаме сега, е недостатъчна и Русия няма думата в това“.

Но търсенето на финансиране от Тръмп, чийто ангажимент към по-отдалечените съюзници многократно беше поставян под въпрос, може да се окаже най-малкото рисковано. И макар Естония да е една от осемте държави членки, които изпълниха целта на НАТО за разходи за отбрана, доклад от тази седмица съобщи, че Тръмп обмисля да напусне отбранителния алианс, тъй като мнозинството членки не отделят достатъчно средства.

Естония споделя 339-километрова граница с Русия, а анексирането на Крим през 2014 г. предивика сериозни тревоги в страната. Също като Украйна и в Естония има значително руско етническо малцинство, което президентът Владимир Путин се закле да защитава независимо къде се намира.

Хелме, който в момента е на 69 години, предизвика противоречия и с други свои спорни политики, сред които противопоставяне на хомосексуалните партньорства, по-голям контрол върху съдебната система и евентуално излизане от състава на Европейския съюз по примера на Великобритания.

Управляващата в страната Центристка партия, както и опозиционната Реформистка партия, вече заявиха, че няма да участват в коалиции с EKRE.

Въпреки неясния път на Хелме до властта у дома, той твърди, че би могъл да спечели пари от Тръмп. Все пак основна част от системите за противовъздушна отбрана, артилерия и танкове, които иска да закупи, ще бъдат произведени в Америка.

„САЩ дават значителна военна помощ на страните, които са важни за тях“, заяви Хелме. „Тази помощ по всяка вероятност ще се върне към американските производители на оръжия и муниции така или иначе“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Тръмпа го боли компаса за Естония ...съмнявам се даже , дали знае де се намира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Ами супер, който подкрепя популисти, той да си ги храни. А ЕС да спира субсидиите на еврофобски партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още