IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси поеха в различни посоки в натоварен ден за отчетите

Италианските акции се представиха най-добре в Европа след съобщението, че Марио Драги ще сформира правителство на единството

19:47 | 03.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси поеха в различни посоки в сряда на фона на натоварена седмица от сезона на отчетите, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши търговията със скок от 0,3%, а автомобилният сектор прибави 2,7% към стойността си повеждайки ръстовете. Повечето сектори приключиха сесията на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,14% до ниво от 6507,82 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,71% и приключва деня на равнище от 13 933, 63 пункта. Френският CAC 40 остана на нивото си от вторник от 5563,05 пункта.

Италианските акции се представиха най-добре в Европа, като бенчмаркът FTSE MIB скочи с 2,1% след новината, че бившият гуверньор на Европейската централна банка Марио Драги ще сформира правителство на единството.

Вниманието на американските инвеститори е насочено към отчетите в сряда след силни резултати на Amazon и Alphabet. Amazon обяви печалба, която е почти два пъти по-голяма от очакванията на Wall Street, но ръстът на цената на акциите беше охладен от новината, че Джеф Безос ще се оттегли като главен изпълнителен директор.
Сезонът на отчетите продължава и в сряда, като AbbVie, Biogen, Qualcomm, eBay, PayPal и Yum China трябва да обявят резултатите си по-късно.

В макроикономически план забавянето на икономиката на еврозоната се е задълбочило през януари, след като мерките за блокада, породени от коронавируса, нанесоха удар на услугите, показаха данни в сряда. Окончателният индекс на HIS Markit на мениджърите по поръчките за януари, който е важно мерило за стабилността на икономиката, е достигнал 47,8 пункта миналия месец спрямо 49,1 пункта през декември. Резултат под 50 пункта означава свиване.

На корпоративния фронт Vodafone съобщи, че органичните й приходи от услуги са се върнали към растеж през третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите. Книжата на компанията поскъпнаха с 5,9% и тя беше сред най-добре представилите се в Европа в сряда.

Siemens повиши значително очакванията си за цялата година след силно фискално първо тримесечие, при което поръчките, приходите и нетната печалба надминаха пазарните очаквания. Цената на акциите на германския конгломерат се повиши с 2%.

Книжата на Publicis поскъпнаха с 2,2%, след като третата по големина рекламна група в света надмина очакванията за печалбата си.

В същото време италианските банки Banco BPM, Intesa Sanpaolo и UniCredit наред с инфраструктурната група Atlantia и компанията за пощенски услуги Poste Italiane постигнаха силен ръст след новината, че бившият гуверньор на ЕЦБ Марио Драги се очаква да стане премиер на новото правителство на единството в Италия.

На върха на Stoxx 600 цената на акциите на холандската биотехнологична компания Argenx се повиши с 11,9%, достигайки най-високото си ниво в историята, след като повиши капитала си с 1 млрд. долара.

Книжата на  германската телекомуникационна група Freenet поскъпнаха с 6,5%, след като тя обяви план за обратно изкупуване на акции и възстановяване на дивидентите си.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на GlaxoSmithKline поевтиняха с 6,3% въпреки новината, че тя работи с германската компания CureVac върху ваксини срещу COVID-19 за борба с новите щамове на заболяването. Компанията предупреди в сряда, че печалбата й през 2021 г. ще намалее с повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още