IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е конфискувала руски кораб, заподозрян в нарушение на санкциите

Проверява се дали корабът е собственост на дъщерно дружество на Промсвязбанк, която е обект на последните санкции на ЕС и САЩ

19:48 | 26.02.22 г. 2
<p>
	Украинският град Мариупол преди обстрела.<em> Снимка: Униан</em></p>

Украинският град Мариупол преди обстрела. Снимка: Униан

Франция е задържала и конфискувала товарен кораб, плаващ под руски флаг, заподозрян в нарушаване на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна.

Корабът „Балтийски лидер“ се е отправил от северозападния френски град Руан към Санкт Петербург в Русия с товар от нови автомобили, предава BBC. Той е задържан на пристанище Булон на Ламанша.

Руските държавни медии твърдят, че корабът е собственост на дъщерно дружество на банка, която е обект на последните санкции на Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

Регионален френски служител каза, че подобна мярка е рядка и я определи като „знак за твърдост“.

Министерството на финансите на САЩ е издало блокиращи санкции срещу кораба, според които той е собственост на дъщерно дружество на Промсвязбанк. Банката междувременно заяви, че вече не притежава този кораб.

Пред Ройтерс от банката коментират, че корабът е бил продаден на друга фирма преди налагането на санкциите.

В момента френски служители проверяват дали корабът е свързан с руски финансови интереси и уточняват, че екипажът сътрудничи на властите. Процесът може да отнеме до 48 часа.

Руското посолство в Париж заяви, че ще изпрати протестна нота до френското външно министерство във връзка с конфискацията.

За войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Постни новини от НАТОвския фронт. Иска ми се да пуснат допитване до французите по въпроса за Русия-Украйна, и НАТО(ФАЩ) и какъв ще бъде общият резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още