IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газохранилищата в Европа са необичайно празни

Експертите прогнозират висока волатилност на газовия пазар през това лято

22:11 | 01.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Газохранилищата в Европа в момента са пълни до около 37% от капацитета им, сочат данни на газовия анализатор Refinitiv, цитирани от Ройтерс.

Европа посрещна 2021 година с пълни до 75% от капацитета им хранилища, което е най-високото ниво за последните пет години. През лятото на 2020 година много страни купуваха по-евтиния втечнен газ, но студеното време сега накара европейците да започнат да черпят от запасите си.

Към 1 март 2020 година европейските хранилища бяха запълнени около 60% от обема, посочват още анализаторите. В началото на миналата година обаче температурите бяха по-високи, а след това Европа беше блокирана от пандемията от коронавируса.

Според прогнозите Европа ще приключи зимния сезон на тази година (в края на март) със запълнени едва 16% от капацитета на газовите си хранилища. Това означава, че може да се очаква сериозен ръст на летните покупки, за да се запълнят резервите, а вероятно и високи цени на суровината в традиционно ниския сезон от април до октомври.

Прогнозите на експертите са за висока волатилност на газовия пазар, а дисбалансите тепърва ще започват.

През първото тримесечие на 2021 година европейските държави трябваше да разчитат основно на тръбен газ, след като доставките на втечнен газ се насочиха към Азия. Заради ниските температури там цената се повиши съществено и това промени курсовете на танкерите.

Студеното време засегна и Европа и по тази причина се наблюдава намалението на запасите в газохранилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Ти наистина си мaлoyмeн. Хранилищата са за това, да се пълнят и празнят. Пълниш го с евтина газпромовска газ през лятото (80 - 100 $ за 1000) и продаваш през симата на цена 200$ за 1000. Газпром си стои на зауба за цялата година, както е през 2020. Толкова е просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Няма страшно, стоенчо пръдлето ще напълни всичко, той е добър в метеоризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Газохранилищата в Европа са необичайно празни Бърдже Бидон-я да отваря шистаците!!!Нали сме съюзници в беда!S.O.S. ...---... ...---... ...---...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още