IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските автомобилни производители са готови да се срещнат с Тръмп

Запознати посочват, че срещата може да се състои още следващата седмица

11:09 | 23.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителите на Volkswagen, BMW и Daimler са готови да се срещнат в Белия дом с администрацията на президента Доналд Тръмп, но все още не са получили официална покана. Това съобщава източници от индустрията, цитирани от Ройтерс.

Пред вестник Handelsblatt запознати посочват, че срещата може да се състои още следващата седмица. Изданието допълва, че към момента няма информация дали самият президент също ще участва в подобен разговор.

„Ясно е, че срещата е планирана и главните изпълнителни директори ще присъстват“, посочва източник.

Друг запознат също потвърди, че има планове за подобна среща във Вашингтон, но заяви, че подробностите все още се уточняват и ръководителите на концерните ще дадат да се разбере, че те не могат да сключват договори от името на Европейския съюз.

В продължение на месеци президентът Тръмп заплашва да наложи мита върху вноса на автомобили от ЕС – ход, който би могъл да преобърне бизнес модела на продажба на автомобили в САЩ.

Държавният глава обаче постигна споразумение с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през лятото за въздържане от въвеждане на налози поне докато продължават преговорите между Брюксел и Вашингтон.

Според източници в средите на производителите все още няма планове за пътувания, но не е изключено срещата да се проведе с кратко предизвестие.

Говорител на правителството в Берлин заяви, че офисът на канцлера е запознат с идеята за провеждането на такава среща, но посочи, че представителите на Европейския съюз са тези, които са отговорни за провеждането на всички търговски преговори.

Представител на индустрията посочва, че поканата на Вашингтон е поставила автомобилните компании в неудобно положение, тъй като ЕС отговаря за търговските въпроси. В същото време обаче те не искат да пропуснат възможността за започване на диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още