IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Испания изпревари Китай по брой жертви на коронавируса

Общият брой на починалите в Испания вече е 3434 души, с което страната се нарежда на второ място след Италия

21:21 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Броят на загиналите от коронавирус в Испания се е увеличил със 738 души за едно денонощие и вече превишава този на жертвите в Китай, откъдето тръгна заболяването, съобщава Ройтерс.

Общият брой на починалите в Испания вече е 3434 души, с което страната се нарежда на второ място след Италия, където те са 6820.

Медицински персонал в Испания – който представлява голяма част от случаите на коронавирус, заведе дела срещу правителството заради липса на основна защитна екипировка като маски, ръкавици и др.

В същото време испанската армия се обърна към НАТО с молба за предоставяне на обдишвателни апарати, защитна екипировка и тестове за коронавирус, заяви началникът на въоръжените сили Мигел Виляроя.

Към момента испанското правителство е поръчало обдишватели, маски, ръкавици и тестове на обща стойност 432 млн. евро, които трябва да бъдат доставени през следващите осем седмици. Първата по-голяма доставка се очаква тази седмица, заяви на свой ред министърът на здравеопазването Салвадор Иля.

Испания се намира в 11-я си ден от 15-дневна национална карантина, която по всяка вероятност ще бъде удължена до 30 дни. Училища, барове, ресторанти и повечето магазини са затворени. Въведена е и забрана за събирания на хора на големи групи.

„Постигнахме почти пълно ограничаване на социалните контакти“, заяви началникът на испанския координационен център за извънредни ситуации към министерството на здравеопазването Фернандо Симон. По думите му страната се намира близо до пика на епидемията.

Броят на болните в страната продължава да расте, като увеличението е с една пета само за 25 часа, достигайки до 47 610 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още