IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Македония имат сигнали за намеса в преговорите за името

Гръцки бизнесмени, подкрепящи руската кауза, плащали на македонци за организиране на безредици по време на референдума, каза Зоран Заев

11:11 | 17.07.18 г.
<p>
	Протест срещу името на Македония в Солун. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест срещу името на Македония в Солун. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

И в Македония имат сигнали за намеса в преговорите за името, водени на високо ниво в последните седмици, става ясно от думите на премиера на страната Зоран Заев, цитирани от "Катимерини".

През миналата седмица Атина изгони двама руски дипломати и забрани на други двама да влизат в страната с обвинения за намеса във вътрешните работи на Гърция. Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли всички обвинения и посочи, че Гърция е тръгнала по пътя на другите западни държави - да обвинява Москва в нарушения с нищожни доказателства или въобще без никакви доказателства.

Русия също изгони гърци дипломати в отговор на действията на Атина.

Зоран Заев коментира, че има сигнали, че гръцки бизнесмени, които "симпатизират на руската кауза" са плащали на македонци суми между 13 хил. и 21 хил. долара, за да организират актове на насилие преди референдума, планиран през есента.

Македонският премиер е поискал помощ в личен разговор от американския президент Доналд Тръмп за провеждането на референдума по време на срещата на НАТО. Тогава страната получи покана за членство в Алианса.

Гърция и Македония разрешиха спора за името, продължил близо три десетилетия, което отвори вратите на Скопие за членство в ЕС и НАТО. През есента в страната ще има референдум, на който ще стане ясно дали македонците подкрепят договореното ново име - Северна Македония. Ако името бъде отхвърлено, Гърция отново ще блокира процеса по присъединяване на северната си съседка към международните организации.

В Атина смятат темата за намесата на Русия в техните вътрешни работи за приключена. "Взехме мерките, които трябваше да вземем и към момента смятаме темата за приключена", коментира говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос.

Освен в преговорите за името на Македония, гръцкото правителство съобщи и за опити за подкупи в администрацията на Църквата, за да има по-голямо руско влияние на Атон.

Гърция има традиционно добри отношения с Русия и отказа да се присъедини към мерките на Запада и да изгони руски дипломати във връзка с аферата "Скрипал". В Атина заявяват, че смятат случая за "изолиран инцидент".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още