IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Новите стимули на ЕЦБ отразяват проблемите в икономиката на ЕС

Българските представители в ЕК са едни от най-добре подготвените комисари, смята Красен Станчев

22:50 | 10.09.19 г. 1
<p>
	Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Най-лошото, което може да се случи на Европейския съюз (ЕС) е подготвяният нов пакет стимули от страна на Европейската централната банка (ЕЦБ). Поддържането на постоянно количество пари в обращение означава поддържане на ценова стабилност. Спасяване на страни в дългови кризи, на банки и умни мерки за поддръжка на икономическия растеж (разширяване на паричното предлагане, т.е. инфлация) – това се случва напоследък от страна на ЕЦБ, заяви Красен Станчев, икономист, основател на Институт за пазарна икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Данните на НСИ (за спад на промишленото производство през юли на годишна бада – 0,9% от обема на промишленото производство) 

"Спадът в цифрово изражение вероятно е 250-300 млн., което може да бъде сезонен и външен фактор. Т.е. по-малко износ, което води до нереализиране на продукция. За последните 10 години износът като дял в БВП се е увеличил доста – около 4 пъти. Той е по-скоро външен фактор. Инвестициите са на равнището от миналата година. Има основание за внимание, но не и за тревога", коментира Станчев.

Новият състав на Европейската комисия

Експертът обърна внимание и на новината за ресора "Иновации и младеж", който оглави Мария Габриел в рамките на новата ЕК, казвайки, че и предишният ресор на България не бе много съществен. "Сега на фокус попада и образованието. Нещо съществено не вярвам да се промени в съответните програми", смята той.

Основната дейност в Комисията се прави от постоянните представители, а българските такива там са едни от най-добре подготвени, изтъкна Станчев.

Данъчното законодателство в Гърция

"Гръцкото данъчно законодателство е едно от най-сложните в ЕС и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Въпреки това Гърция е на 8-мо място в нея по данъчни приходи спрямо БВП. Тази година излишъкът ще бъде повече от 3,5%, което позволява на премиера и министъра на финансите нови възможности", посочи Станчев.

"Всяко едно различно облагане на строителството спрямо останалата стопанска дейност е причина за потенциален балон в бъдеще. Намаляването на данъците върху недвижими имоти ще бъде достатъчен стимул за строителния бранш и облекчаване на семейните бюджети в Гърция", отбеляза икономистът.

Пазарът на недвижими имоти у нас е леко нагоре, което означава, че строителството остава на предишните равнища, подчерта още той.

Електроенергия

Външната конкуренция не влияе толкова върху състоянието на енергийния сектор у нас, смята Станчев. Той поясни, че Гърция е един от нашите потребители – около 40% от изнасяната от нас електроенергия, особено за лятото, е за тях.

Икономистът уточни още, че 25-40% е частното участие в държавни гръцки компании в електроенергетика.

"Само в България държавните компании в тази област нямат никакво частно участие. Отделно българското правителство не прави нищо, за да запази инсталираните мощности", твърди Станчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Каквито и стимули да измислят, и да карат хората да харчат насилствено, обществото болезнено помни 2008 *** година. Кредита остана в съзнанието на хората по цял свят, като нещо мръсно и опасно. Болката от кризата обхванала света е жива, а нова се задава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още