IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският бюджетен спор и демокрацията

Европейският парламент трябва да участва много по-тясно в европейския семестър, отколкото досега

08:46 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Спорът за италианския бюджет за 2019 г. се затяга. Европейската комисия призова за промени в проекта в рамките на „Европейския семестър" - шестмесечния преглед на фискалната политика в еврозоната. Проектът на Рим предвижда нов дълг в размер на до 2,4% от БВП, старото правителство в Рим обеща на Брюксел дълг за едва 0,8% от икономиката.

„Популистите искат да утроят дълга", бият тъпана много медии. Те обаче пренебрегват факта, че 2,4% от БВП са все още под прага от 3%, позволен от Договора от Маастрихт. Освен това често се забравя, че в Рим имаше промяна в управлението и че проектобюджетът отразява новите приоритети на новото правителство.

И точно тук е проблемът, пише кореспондентът в Брюксел на френския ежедневник Libération. Защото Лигата движението „Пет звезди“ са демократично легитимирани - без значение какво може да кажете срещу тях. Това не можа да се каже обаче за Европейската комисия. Тя не е избрана и не отговаря пред никого, пише Жан Куатремер за френския вестник.

Той говори за „шока на двете легитимности - пряко избраното правителство в Рим и единствено непряко демократично легитимираната комисия в Брюксел. Всъщност тук може да се стигне до конфликт. Ако Европейската комисия инициира процедура по прекомерен дефицит срещу Италия, както се планира, това ще бъде счетено от правителството в Рим като атака срещу демокрацията.

С действията си ЕС налива вода в мелниците на популистите. Това може да се промени само в случай, че Европейският парламент участва много по-тясно в европейския семестър, отколкото досега - и ще има правомощието ефективно да следи Европейската комисия в нейната фискална политика и да я свали, ако е необходимо. Дори и отделен бюджет за еврозоната би смекчил конфликта.

И двете решения бяха предложени от френския държавен глава Еманюел Макрон. Но той не се справи сам. Да се надяваме, че бюджетният спор с Италия все пак ще доведе до реформи и в целия ЕС и еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още