IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: ЕК да не наказва тези, които не приемат бежанци, а тези които ги пускат

Миграционната политика не трябва да бъде общоевропейска, а на отделните правителства, смята унгарският премиер

13:37 | 27.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) има нужда от нова Комисия след европейските избори - такава, която не наказва страни, които защитават своите граници, както Унгария, а тези, които позволиха на милиони мигранти да влязат в Европа. Това заяви пред унгарското национално радио премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от EurActiv.

Той отказа да назове страните, които са допуснали мигрантската криза, но посочва, че именно те нарушават съществуващите правила на ЕС.

Междувременно в интервю за Bild обаче унгарският премиер критикува директно германският канцлер Ангела Меркел. "Ако аз бях започнал да осъщуствявам миграционна политика, както вашия канцлер, хората щяха да ми поискат оставката още същия ден", коментира той пред изданието.

Според него миграционната политика не трябва да бъде решение на ЕС, а на националните правителства и кризата от 2015 година го доказва.

Европейската комисия заведе дело в Европейския съд срещу Будапеща с обвинения, че не спазва европейското законодателство по предоставяне на убежище за бежанци. Страната ограничава местата, в които могат да бъдат подавани молби за убежище, което означава, че кандидатите чакат дълго. Решенията за обратно връщане на мигранти пък не са за всеки отделен случай и има риск бежанците да бъдат върнати без осигуряване на нужната защита.

Унгария е сред големите критици на политиката в областта на миграцията на европейските институции.

Виктор Орбан определи заведеното от ЕК дело като "незначително", защото мандатът ѝ изтича скоро.

Комисията "Юнкер" ще бъде на своя пост до септември 2019 година. Кой ще влезе в състава ѝ през следващия мандат пък ще стане ясно след изборите за Европейски парламент през пролетта на следващата година. На този етап е ясно, че сегашният председател Жан-Клод Юнкер няма да се кандидитара отново за поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Той, всъщност, неявно е посочил нас като такива, които било трябвало да бъдат наказани. Замислете се : - Които ги пускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Германия и Франция не са имали вземане- даване с Османската империя,затова е най-добре да млъкнат и да си гледат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
natty
преди 5 години
Както казват младежите, Орбан кърти миФки.... мноого ме кефи!!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
"На този етап е ясно, че сегашният председател Жан-Клод Юнкер няма да се кандидитара отново за поста."Зарад ишиаса .Иначе Орбан както винаги е на ниво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още