IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След ваксинационния хаос дозите на AstraZeneca започнаха да пристигат в Европа

Франция започва ползването им днес, докато Португалия още очаква своята партида

10:16 | 06.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Ваксината срещу коронавируса, разработена от AstraZeneca, най-сетне пристига в Европейския съюз (ЕС), докато държавите от блока се опитват да ускорят ваксинационната си кампания и да оставят зад гърба си кризата, пише Bloomberg.

След като първата партида дози пристигна в петък, Франция ще започне да ги използва от днес, като с приоритет са здравните работници. Германия, Ирландия, Испания и Австрия също ще започнат поставянето на ваксината, а Португалия ще получи своята доставка в началото на следващата седмица.

Дозите се транспортират предимно с камиони от центрове, намиращи се на континента, а пристигането им е очаквано развитие за ЕС, който прекара последните няколко седмици в публична кавга с AstraZeneca във връзка с целите за ваксините. В крайна сметка спорът се превърна в игра на обвинения, заплахи за протекционизъм и огромни политически грешки, които заплашиха сделката за Brexit между Великобритания и Европейския съюз.

Въпреки че има подобрения в разпространението на ваксината, правителствата остават притеснени за закъсненията, тъй като хиляди хора умират всеки ден. Същевременно държавите се придържат към блокадите, за да контролират разпространението на вирурса, особено като се имат предвид новите му варианти.

Германия вероятно ще удължи ограниченията си заради Covid-19 с още две седмици, когато следващата седмица канцлерът Ангела Меркел се срещне местните лидери, твърдят запознати с плановете. В петък Гърция затегна мерките за движение и пазаруване.

Според Bloomberg Vaccine Tracker напредъкът на ЕС в областта на ваксинацията изостава значително спрямо този в Съединените щати и Великобритания.

Въпреки бавния старт, Европейската комисия се придържа към плана 70% от възрастното население да бъде ваксинирано до края на лятото. Тя очаква темпото на ваксиниране да се повиши значително в следващите месеци, при доставка на поне 300 млн. дози през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още