IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според половината британци след 10 г. Обединеното кралство няма да съществува

Преди пет години на подобно мнение са били 43% от поданиците на кралица Елизабет II

20:33 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обединеното кралство може да не съществува в настоящата си форма след десет години, смятат половината от жителите му според допитване на института Ipsos Mori, цитирано от Ройтерс.

Гласуването за излизане на Великобритания от Европейския съюз през 2016 г. подлага на натиск връзките между Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които са част от Обединеното кралство. Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в съюза, а Англия и Уелс бяха за излизане.

В момент когато Великобритания се насочва към поредния си краен срок за Brexit на 31 януари, нарастват исканията за референдум за независимост в Шотландия и за гласуване за обединение на Северна Ирландия и Република Ирландия.

Шотландците отхвърлиха независимостта с 55% на 45% на референдум през 2014 г., припомня Ройтерс.

Допитването на Ipsos Mori показва, че според 50% от участниците Обединеното кралство няма да съществува след десет години. Това е ръст спрямо 43 на сто през 2014 г. Само 29% от анкетираните смятат, че то ще продължи да съществува в настоящата си форма след десет години. През 2014 г. на това мнение бяха 45 на сто от участниците в допитването.

В краткосрочен план съдбата на съюза, чиято история започва през 1707 г. с Договора за Съюза, също е несигурна. 42% от анкетираните са заявили, че Обединеното кралство ще съществува след пет години, а 44 на сто са на обратното мнение.

„Британското общество сега е много по-разделено в очакванията си за бъдещето на съюза, отколкото беше през 2014 г., когато то беше подложено на напрегнат дебат с Шотландия само три месеца преди референдума за независимост“, коментира Емили Грей, управляващ директор на Ipsos Mori за Шотландия.

„Тъй като независимостта е ключова тема в дебата преди изборите в Шотландия, резултатите ще са притеснителни за хората, които искат тя да остане в Съюза, а привържениците на независима Шотландия ще се надяват това да е трайна тенденция“, допълва Грей.

За целите на допитването Ipsos Mori е анкетирала 1001 души над 18-годишна възраст във Великобритания между 25 и 28 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още