IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 записа най-силната си седмица от ноември 2020 г.

Цената на акциите на Rheinmetall се повиши с 4,7%, след като UBS, Deutsche Bank и HSBC повишиха своите цели за книжата на производителя на оръжия

19:36 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата на зелена територия, записвайки най-силната си седмица от 2020 г. насам, докато инвеститорите продължават да следят преговорите между Русия и Украйна, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,91% до 454,6 пункта. Измерителят завърши седмицата с ръст от 5,2%, отчитайки най-силното си седмично представяне от 6 ноември 2020 г.

Германският бенчмарк DAX записа ръст от 0,17% до 14 413,09 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,12 на сто до 6620,24 пункта.

Британският измерител FTSE отчете повишение от 0,26% до 7404,73 пункта.

Икономистите и инвеститорите обърнаха внимание на предупрежденията на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която заяви, че войната в Украйна е като мощно земетресение, което ще разтърси цялата световна икономика, особено бедните страни.

„Ще имаме много сериозни проблеми, които биха предизвикали особено големи трудности при крехките държави“, посочи още Георгиева.

Преди края на редовната сесия на борсите в Европа приключи разговорът между американския президент Джо Байдън и китайския държавен глава Си Дзинпин. Лидерът на азиатската страна е уверил Байдън, че Китай не подкрепя войната в Украйна. Си  посочва, че инвазията „не е нещо, което искаме да видим“, според обобщенията, публикувани от китайската страна, цитирани от Bloomberg, и че „събитията отново показват, че страните не трябва да стигат до момент на среща на бойното поле“.

европейски европейски

Инвеститорите обърнаха внимание и на публикуваните в четвъртък данни за инфлацията в Европейския съюз, която се ускорява до 6,2% през февруари.  Потребителските цени в еврозоната също продължават да се вдигат, достигайки темп от 5,9% - почти тройно по-висок от целта на Европейската централна банка за инфлация от 2%.

В сряда вечерта Федералният резерв на САЩ гласува първото повишение на лихвите от 2018 г. насам. След като запази бенчмарковата си лихва закотвена близо до нула от началото на пандемията, Федералната комисия по отворения пазар съобщи, че ще я повиши с четвърт процентен пункт, или 25 базисни пункта и сега тя ще бъде в диапазона 0,25%-0,5%. Комисията очаква основната лихва да достигне между 1,75% и 2% до края на годината.

При индивидуалните акции в Европа книжата на швейцарската логистична компания Interroll и тези на биотехнилогичния разработчик Bachem Holding поевтиняха с повече от 9 на сто, озовавайки се на дъното на Stoxx 600.

От друга страна цената на акциите на Rheinmetall се повиши с 4,7%, след като UBS, Deutsche Bank и HSBC повишиха своите цели за книжата на производителя на оръжия.

Книжата на британската IT компания Softcat поскъпнаха с 6% на фона на повишената оценка от страна на Berenberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още