IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Германия донесе загуби за фермерите от над 1 млрд. евро

Само провинция Шлезвиг-Холщайн, най-северната в страната, търпи загуби от 422 милиона евро, по данни на министерството на земеделието

15:00 | 11.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА.

Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното и регионалните правителства.

Само провинция Шлезвиг-Холщайн, най-северната в страната, търпи загуби от 422 милиона евро, съобщи министерството на земеделието. 

Асоциацията на германските фермери (DBV) призова за отпускането на помощ от 1 млрд. евро за компенсиране на загубите от съсипаната реколта, допълва БТА.

Министърът на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер даде указания на провинциите да проучат какви са щетите и да съставят списък с предложения за облекчаване на трудностите, макар че в краткосрочен план не се очакват обвързващи решения на федералното правителство по въпроса за помощта.

Кльокнер иска да се изчакат окончателните данни за реколтата в края на август.

В Германия отговорността за осигуряване на помощи за фермерите в кризисни ситуации е главно в ръцете на 16-те провинции. 

Недостигът на зърнени култури лишава земеделските производители от фураж за животните и автоматично води до покачване на цените. Редица млекопроизводители вече са решили да продават добитъка си и броят на закланите крави и юници е нараснал с 10% през първите две седмици на юли, според Германската агенция за земеделие и храни.

Единствената добра новина за Германия в момента е, че страната беше пощадена от пожари с мащаба на опустошилите десетки хиляди хектари в Швеция или довели до смъртта на стотици в Гърция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още