IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Срещата на Г-7 ще е тежко изпитание за единството и солидарността

Търговските войни между седемте страни от групата ще накърнят още повече доверието помежду им, смята председателят на Европейския съвет

16:08 | 24.08.19 г.
<p>
	Председателят на Европейския съвет Доналд Туск.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Срещата на върха на Г-7, която започва днес, ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността след една година, през която лидерите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

На брифинг с журналисти във френския град Биариц Туск заяви, че търговските войни между седемте страни от групата ще накърнят още повече доверието помежду им. Той допълни, че ако американският президент Доналд Тръмп използва митата като политически инструмент, това може да е опасно за целия свят.

„Все още не е сигурно дали групата ще успее да намери общи решения, а глобалните предизвикателства днес са наистина сериозни, или ще се съсредоточи върху безсмислени спорове помежду си“, каза Туск.

Срещата се провежда в момент на задълбочаване на търговската война между Китай и САЩ, а европейските правителства търсят начин да намалят напрежението между Вашингтон и Техеран. Туск беше необичайно директен в изказванията си преди срещата на върха, на която конфронтацията може да вземе връх.

„Търговските споразумения и реформирането на Световната търговска организация са по-добри от търговските войни. Търговските войни ще доведат до рецесия, а търговските споразумения ще стимулират икономиката“, допълни той.

Туск заяви, че лидерите на Г-7 трябва да направят ново усилие да се обединят по въпроса за Иран, чието ядрено споразумение е на ръба на рухването, след като САЩ се оттеглиха от него и наложиха повторно санкции на Техеран.

„Отхвърлянето на ядреното споразумение с Иран от САЩ не донесе никакви положителни резултати“, посочи Туск и допълни, че разделението на Запада „помага на иранските аятоласи“.

В отговор на повторната заплаха на Тръмп, че ще наложи мита на френските вина в отговор на френския данък върху големите технологични компании Туск заяви: „Ако САЩ наложат мита на Франция, ЕС ще отговори подобаващо. Франция може да разчита на солидарността на ЕС“.

Туск заяви също така, че ще търси всякакви форми за сътрудничество с Лондон, но няма да сътрудничи за осъществяване на Brexit без споразумение, съобщава БТА.

Туск попита риторично дали британският премиер Борис Джонсън иска за влезе в историята като господин "Без сделка".

Туск каза още, че предпочита да бъде поканена Украйна, а не Русия, на следващата среща на върха на Г-7, тъй като той е против връщането на Москва в групата.

Смяташе се, че ще тръгне по пътя на демокрацията, върховенството на закона и човешките права, каза Туск по повод първоначалната покана към Русия да влезе в клуба, който се превърна в Г-8.

Днес ще се опитам да убедя събеседниците си, че ще бъде по-добре да поканим Украйна, разбира се като гост, за следващата среща на Г-7, каза Туск в Биариц.

Русия бе отстранена от групата, след като анексира Крим от Украйна през 2014 година. Доналд Тръмп предложи Москва да се завърне.

Междувременно протестиращи се събраха в близкия град Андай на границата между Франция и Испания, за да изразят неодобрението си на икономическите и климатичните политики на водещите индустриализирани страни в света, съобщава Ройтерс.

„Водещите капиталистически лидери са тук и трябва да им покажем, че борбата продължава“, казва 48-годишният електротехник Ален Мисана, облечен с жълта жилетка, която се превърна в символ на демонстрациите против правителството във Франция.

„Дават се повече пари на богатите и нищо на бедните. Горите в Амазония горят, а арктическите ледове се топят. Лидерите ще ни чуят“, допълни той.

Протестиращите развяваха плакати в подкрепа на различни каузи – от правата на гейовете до Палестина, но посланието им беше твърдо насочено към лидерите на САЩ, Канада, Германия, Франция, Великобритания, Япония и Италия, които започват от днес тридневни разговори.

“Не на Г-7. За друг свят“, гласеше един от плакатите. „Държавни ръководители, Амазония гори. Задействате се сега“, четеше се на друг.

Протестиращите организираха поход от Андай до град Ирун в Испания, на около 30 км южно от Биариц, където се провежда срещата на Г-7.

Над 13 хил. полицаи, подкрепени от войници, охраняват събитието и силите на реда се опасяваха, че анархистки групи може да опитат да разстроят протеста в събота, който беше обявен като мирен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още