IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания инжектира 1 млрд. долара в центрове за заетост

Работодатели на Острова предупреждават за цунами от загубени работни места

18:26 | 05.07.20 г.
<p>
	Британският финансов министър Риши Сунак.&nbsp;<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Британският финансов министър Риши Сунак. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания ще налее 800 млн. паунда (1 млрд. долара) в центрове за заетост в усилията си за се справи с растящата безработица след коронавирусната пандемия, предава Bloomberg.

Правителството ще удвои броя на специалистите по преквалификация до 27 хил., за да помогнат на кандидатите за помощи при безработица да се върнат на работа с първоначално наемане на 4500 служители до октомври, съобщи финансовото министерство късно в събота.

„Допълнителната армия от специалисти по преквалификация ще даде на кандидатите за работа индивидуална персонализирана подкрепа за изграждане на умения, подобряване на перспективите им за заетост и намиране на работни места, които са подходящи за тях“, допълва министерството.

Съобщението беше направено в момент, когато финансовият министър Риши Сунак се готви да очертае в сряда мерки в подкрепа на стимулирането на икономиката и защитата на работните места след излизането на страната от националната блокада, която започна на 23 март. В събота заведенията получиха право да отворят отново врати, като последваха магазините, продаващи стоки от неосновна необходимост, на които беше позволено да възобновят работа миналия месец.

Сунак е съсредоточен върху защитата на работните места, особено на младите служители, които заемаха по-уязвими длъжности преди пандемията и сега се затрудняват да намерят нова работа. Той ще представи по-широк пакет от стимулиращи мерки в бюджета през есента, когато последиците от блокадата и резултатите от програмата за защита на работните места в частния сектор ще станат по-ясни.

„Министърът ще обяви пакет, съсредоточен върху работните места, така че да се стигне до възстановяване на икономиката от този вирус възможно най-скоро“, каза в неделя министърът на здравеопазването Мат Хенкок по Sky News.

Инжектиране на доверие

Сунак е подложен на натиск от бизнес групи да гарантира, че няма да направи само минималното за съживяване на икономиката.

„Бих ги призовал да бъдат смели и да опитат да преодолеят някои проблеми, които идват през есента, вместо да възприемат изчаквателен подход“, каза генералният директор на Британската търговска камара Адам Маршал.

Необходимата подкрепа „ще струва много пари и ще бъде трудна по много начини, но също така е невероятно важна, защото ако искат да избегнат значителна безработица и да инжектират известно доверие както у бизнеса, така и у потребителите, трябва да го направят сега“, допълни той.

Маршал призова за субсидиране на заплатите на стажантите, финансиране на подкрепата за работните места на младите хора и за намаляване на националните застрахователни вноски от работодателите. Той също така предложи правителството да предоставя ваучери за харчене на търговските улици, за да се задвижи отново икономиката.

Observer on Sunday съобщи, че Сунак обмисля предложения на  Resolution Foundation за издаване на ваучери на стойност 500 паунда за всички възрастни и ваучери на стойност 250 паунда за деца за харчене в сектори на икономиката, които пострадаха най-тежко от вируса.

Извънредните мерки на финансовия министър по време на пандемията означават, че сега правителството подкрепя заплатите на близо 12 млн. служители в частния сектор въз основа на програми за пускане на служители в принудителен отпуск и самонаети лица.

Въпреки това заявленията при безработица вече се удвоиха до близо 3 млн., а икономиката изпада във вероятно най-тежката рецесия от три столетия.

Според плана за принудителен отпуск правителството плаща 80% от заплатите на 9,3 млн. служители на цена от 25,5 млрд. паунда. Тази подкрепа ще намалее от следващия месец, тъй като компаниите са принудени да поемат повече разходи.

Цунами от загубени работни места

Това предизвика опасения, че предстоят нови проблеми, като президентът на Tesco Джон Алън предупреди за цунами от загубени работни места.

Компании като Airbus, Swissport International, корабната компания TM Lewin и лондонският универсален магазин Harrods обявиха, че съкращават хиляди работни места. В петък компанията Make UK съобщи, че 42 на сто от компаниите планират намаляване на работните позиции през идните шест месеца, а други 38 на сто твърдят, че е възможно да направят съкращения.

В неделя Trades Union Congress и лидерите на четирите най-големи профсъюза в страната публикуваха комюнике до финансовия министър, в което предупреждават за „масова безработица с невиждан мащаб от 80-те години на миналия век“.

„Имаме много кратък прозорец да спасим стотици хиляди работни места“, пишат лидерите на профсъюзите. Те призовават Сунак да „удължи програмата за запазване на работните места след октомври за компании, които имат жизнено бъдеще, но се нуждаят от повече време, за да се възстановят“, инвестират в зелена инфраструктура и гарантират работните места на всички млади хора.

Инвестирайки в центрове за заетост, Сунак възприема мярка на правителството на Гордън Браун по време на рецесията от 2008-2009 г., когато бяха наети още 10 хил. служители. За да координират усилията за защита на работните места представители на финансовото министерство и на Департамента за заетост и пенсии сформират отдел, който ще докладва на Сунак и на министъра за заетостта и пенсиите Терез Кофи, става ясно от съобщение на финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още