Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Забравете дефицита: Италия трябва да се тревожи за демографската си катастрофа

Италия е на второ място в света с най-голям брой стари хора след Япония с близо 1,7 пенсионери на всеки млад човек

Забравете дефицита: Италия трябва да се тревожи за демографската си катастрофа

Снимка: Архив Ройтерс

Младите италианци, носещи бремето на бързо застаряващото общество и липсата на заетост, имат малък шанс да постигнат благоденствие, твърдят икономисти. Те се аргументират с факта, че сегашните планове на правителството да харчи повече за пенсии трудно могат да бъдат решение на фискалните проблеми на страната, пише в свой анализ ДПА, цитиран от БТА.

Италианското популистко правителство се надява да сключи сделка в последната минута, за да избегне наказателните действия на ЕС заради планираните големи разходи, залегнали в новия бюджет. То обаче е изправено пред основен икономически проблем от много по-голям мащаб.

Още по темата

С рекорден спад на раждаемостта и голям брой млади хора, които бездействат в страната или се изнасят в чужбина, Италия е "държавата, която забравя младите", посочва професорът по демография Алесандро Розина от католическия университет "Свещеното сърце" в Милано.

"Това, което най-силно определя Италия в началото на 21-ви век, е именно начинът, по който младите поколения изчезват до такава степен, че това е не само обезпокоително, но пораждащо много проблеми в европейския контекст", написа Розина миналия месец във в."Република.

Въз основа на официалните данни, публикувани миналата сряда, сочещи спад на раждаемостта до нов исторически минимум, Розина е пресметнал, че Италия е единствената страна в Европа, където броят на хората на възраст 80 години е по-голям от броя на новородените.

Страната има и рекорден дял на така наречените NEETs - млади хора, които "са извън образователната система, нямат трудовата заетост или не се обучават". Миналата година процентът им в Италия беше 29,5% спрямо средния за ЕС от 17,2%.

Междувременно броят на италианците, които са се преместили в чужбина, се е утроил между 2007 и 2016 г. от 36 000 на 115 000 души, според данните, публикувани миналата година от Италианския национален статистически институт (Истат). Всичко това става на фона на предупреждения за изтичане на мозъци. Цифрата 115 000 цифри включват почти 25 000 завършили университет.

През септември 2017 г. бизнес лобито Конфиндустрия (Конфедерация на италианските индустриалци, която е една от най-големите организации на работодателите в Италия), пресметна, че масовото напускане на страната на хора от по-младите поколения ще орязва икономическия растеж с 1 процентен пункт годишно. "Това е истинско извънредно положение", каза главният икономист Лука Паолаци по това време.

През май Истат заяви, че Италия е на второ място в света с най-голям брой стари хора след Япония с близо 1,7 пенсионери на всеки млад човек. Съотношението ще се увеличи до 2,65 през следващите 20 години.
Това е показателно за нарастващия "демографски дълг" на страната, тъй като бъдещите поколения ще бъдат обременени с увеличаващи се пенсии, здравни и социални разходи, свързани с "междупоколенчески дисбаланс", който се очаква да се изостри допълнително.

Повечето икономисти казват, че промяната на посоката на тези дългосрочни тенденции е от ключово значение за разрешаване на трайните проблеми на Италия с ниския растеж и незадоволителната производителност, но е спорно дали правителствената рецепта за дефицит и разходи предлага правилния отговор.

В друга скорошна статия във в. "Република" Розина заяви, че Италия се нуждае от "промяна на парадигмата", от промяна в начина, по който се развива политиката за младежта и семейството, и посочи Германия като модел, тъй като тази страна вече вижда положителни резултати в усилията си да преодолее ниската раждаемост.

Само че основният акцент в бюджета, изготвен от управляващата коалиция в Рим, крайнодясната "Лига" и антисистемното Движение "Пет звездни" (M5S), са субсидии за бедните и понижаване на пенсионната възраст.

Докато реформата на системата на основния доход може да бъде от полза за младите хора, тъй като несъразмерна част от тях имат ниски доходи и/или са безработни, повечето икономисти оспорват целесъобразността на идеята да се увеличават редиците на италианските пенсионери.

Вицепремиерът Матео Салвини от "Лигата", който е главният радетел на пенсионната реформа, е убеден, че ако на хората на възраст 60 години им бъде позволено да се пенсионират по-рано, техните работни позиции ще бъдат освободени за по-младите хора.

Това бе оспорено от доклада на Международния валутен фонд за Италия, който преди три седмици заяви следното:

"Въз основа на доказателства от други страни е малко вероятно вълната от пенсионирания да създаде толкова много работни места за младите хора".

И така, проблемът с проектобюджета на Италия, който се контролира от Европейския съюз, е не само незачитането на правилата на еврозоната за дълга и бюджетния дефицит, но и начинът, по който правителството иска да използва допълнителните разходи.

Симоне Феро, 30-годишен докторант в лондонския университет "Куин Мери", написа в италиански блог за икономически проблеми, че проектобюджетът е "подарък" за старите поколения и "продължаващо преразпределение на благата за сметка на младите поколения".

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (33)

   1| 2| 3| 4    
4
 
14
 
33
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Е как да има прираст в ЕС и в БГ, като официално около 60% от новородените са ко-пе-ле-та, лесбииките, педерасттите и джендърите се увеличиха многократно. Порното стана достъпно и на младежите не им се е б е, а само мастурбират. Отделно висят на компютъра вместо да ритат топка и ходят на работа, че и до магазина с кола вместо пеш, с колело или тролей от което пиш-ките остават меки. Добавяме и гадната храна - гмо и пилета с антибиотици от които на момчетата растат ци-ци, а на жените мустаци, отделно ако работиш детето ти няма право на ясла, защото с предимство са безработните и копелетата
0
 
1
 
32
khao до: deant
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ае пак почнахте а комплиментите... мерси. :):) а ти защо имаш само едно дера, а не минимум три ?
Да пробвам с въороси ако мога да те/ви накарам да разсъждавате...
2
 
4
 
31
Sakamano до: abdul
преди 5 месеца
Достатъчно много за да предизвикат глобални климатични промени. Хората имат нужда от индустрия, без която повечето от тези 50 човека не биха оцелели. Това което ги спасява са технологиите, но те също и влошават качеството на живота. Дишаме мръсен въздух, пием пречистена вода, ядем химически обработена храна, трябва да пестим енергия и ресурси които са ограничени. Заради тях по света се водят войни. Никой от тези проблеми нямаше да съществува ако световното население беше 10 пъти по-малко от сегашното.
1
 
1
 
30
abdul до: Sakamano
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Пълни глупости. Средно 50 човека на кв. км. непретеглено спрямо площта е нищо.
https://bit.ly/2QhP18l
2
 
1
 
29
Sakamano до: abdul
преди 5 месеца
Говоря ти за глобален, а не регионален проблем. Явно доста бавно вдяваш.

Още от Европа
Проучване: Партията на труда печели европейските избори в Холандия