Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ЕК: България още не подала окончателен, а само ревизиран План за възстановяване

В Брюксел вече дават одобренията на внесените навреме заявки за парите по Next Generation EU

ЕК: България още не подала окончателен, а само ревизиран План за възстановяване

Снимка: Архив Ройтерс

България още не е подала своя окончателен вариант на Плана за възстановяване по схемата NextGenerationEU, става ясно от коментар на говорител на Европейската комисия (ЕК) пред БНР. Страната е внесла само ревизиран вариант, обясняват от Брюксел.

Коментарът е във връзка с интервю на вицепремиерът Атанас Пеканов, който на 4 юли коментира, че проектите в плана са оптимизирани и подобрени. Приоритети са здравеопазването, образованието и енергетиката.

"Все още не сме на етап за извършване на официална оценка на българския план", обясняват обаче от ЕК и допълват, че Брюксел ще продължи да работи усилено с властите в София, за да им помогне да изработят план с високо качество.

България, заедно с Малта и Ниделралнидия, още не е подала своята официална заявка за средствата от фонда за възстановяване на европейската икономика. Страната ни трябва да получи 6 млр. евро грантове по тази схема.

Още по темата

Индикативен срок за внасянето на предложенията беше края на април, но от ЕК на няколко пъти обясниха, че искат да видят качествени проекти, а не толкова да бъдат спазени конкретни дати. Първа плана си внесе Португалия. Страната беше ротационен председател на Европейския съвет и представи своите предложения още преди крайния срок - на 22 април.

От Брюксел вече одобриха голяма част (общо 14 досега) от внесените навреме заявки. В петък (2 юли) например комисията даде зелена светлина на проектите на Словения и Литва, които сега трябва да бъдат анализирани и от Съвета.

Одобрени са предложените проекти от Гърция, която беше и една от първите внесли плана си за възстановяване, както и на Германия, Испания, Италия и Франция.

Процедурата предвижда след одобрението от ЕК плановете да бъдат разгледани и от Европейския съвет, което отнема още четири седмици. Ако и Съветът няма възражения по предложенията, страните получават първите траншове по фонда.

Финансират се основно проекти, които да подкрепят устойчивото развитие, подобряват продуктивността на икономиката и допринасят за макроикономическата стабилност. За целта ще бъдат разпределени 750 млрд. евро под формата на грантове и нисколихвени кредити.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 месеца
Европейският съюз е с неправилност за ползване на евра с пряко създаване на щети.Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.При запазване на пагубното парично поведение, колкото по-пълно се изпълни европейския План за възстановяване, толкова повече са възникналите щети.Политиците са мълчаливи за европейската слабост и същата се запазва.Защо Европейския съюз е със съдбовна парична грешка?

Още от Европроекти
25% от директните плащания за фермерите ще се получават само срещу екоангажимент