IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Рискът от загуба на средства по програма "Околна среда" е преодолян

Замърсяването с фини прахови частици намалява, твърди министърът

14:45 | 08.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Рискът от загуба на средства по оперативната програма "Околна среда 2014-2020" е преодолян. Това посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов в парламента, предаде БТА.

За 2018 г. е имало риск за загуба на 57 млн. евро, от които 21 млн. от Кохезионния фонд и 36 млн. от Европейския фонд за регионално развитие. След ускоряване на работата към 31 декември нямахме загуба, посочи Димов. 

В парламента той коментира още, че има положителна тенденция за намаляване на замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ).

Към 2013 г. само в една община (от големите градове – бел. р.) качеството на въздуха е отговаряло на изискванията, а през 2017 г. са били пет. По предварителни данни за 2018 г. още общини постигат тези резултати.

Разработен е проект на национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г. В процес е нейното съгласуване и приемането й от Министерския съвет. Заложени са мерки за битовото отопление и транспорта, основно е поетапното извеждане от употреба на печки на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.

За изпълнението на мерките ще са необходими между 475 и 879 млн. лв., каза той.

През 2020 г. ще се въведат изисквания на европейски регламент за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво. В ОПОС са открити две процедури за финансова помощ за общините.

Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че всички общини трябва да бъдат активни при прилагане на мерките.

Джевдет Чакъров от ДПС отбеляза, че по-голямата част от реалните действия предстоят. По думите му миенето на улици в градовете е важна мярка, но не трябва да е само кампанийна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още