IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei обвинява САЩ в опит за вербуване на негови служители за шпионаж

Според телекомуникационния гигант Вашингтон е насърчавал служителите на Huawei към сътрудничеството и шпионаж срещу групата

08:30 | 04.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Китайската технологична компания Huawei Technologies Co. обвини САЩ, че „използва всеки инструмент, с който разполага“, за да прекъсне бизнеса ѝ, включително изготвяне и осъществяване на кибератаки в нейните вътрешни интранет мрежи и инструктиране на органите на реда да „заплашват“ нейните служители.

Според втория по големина производител на смартфони в света американското правителство е използвало своите съдебни и административни правомощия, както и други средства, за да подкопае бизнеса на Huawei и партньорите му. Освен всичко друго, органите на реда в САЩ са се опитвали да насърчат както настоящите, така и бившите служители на Huawei да се обърнат срещу компанията. По-специално телекомуникационният гигант твърди също, че органите на реда в САЩ са извършвали претърсвания, задържания и арести на служители на Huawei и нейни бизнес партньори и са изпращали агенти на ФБР в домовете на служителите им, за да ги притискат да събират информация срещу групата от името на САЩ.

Обвиненията на Huawei описват широкомащабна кампания на американските служители за прекъсване на търговската дейност на компанията в световен мащаб. Подобна тактика според Huawei включва също използването на възможността за отказ на визи, задържане на пратки и възобновяване на вече уредени извън съда граждански дела като наказателни обвинения. В неуточнени случаи, според компанията, САЩ дори са назначавали служители, „които са се престрували на такива на Huawei“, за да набират обвинения срещу компанията, пише в. Wall Street Journal.

Според разгледан от Ройтерс обвинителен документ на Huawei осем служители, включително няколко граждани на САЩ, са били пряко засегнати от случилото се. Всички те са мениджъри от средно до високо ниво. Последният инцидент се е случил на 28 август, когато служител в американския офис на Huawei е информирал компанията за посещение от страна на агенти на ФБР, които са го помолили да стане техен информатор.

От началото на тази година с най-малко трима служители в САЩ са били осъществени подобни контакти с органите на реда в САЩ, става ясно от документа на Huawei. Компанията засега не представя доказателства за твърденията си и пояснява, че служителите са рапортували за опити за вербуването им.

Говорител на Министерството на правосъдието на САЩ пояснява, че ведомството не коментира конкретни разследвания, но по принцип методите на разследване на министерството били в съответствие със закона.

Вашингтон постави Huawei в забранителен списък през май, заплашвайки китайската компания да загуби достъп до важни американски компоненти и технологии, както и приложения на Google.

Министерството на правосъдието на САЩ обвини компанията в нарушаване на санкциите за Иран. А президентът Доналд Тръмп се страхува, според собствените си думи, че технологията на Huawei може да служи като средство за шпионаж за китайското правителство.

Щатски прокурори започват проверка на предполагаема кражба на технологии от страна на китайския концерн, потенциално разширяващи разследването на съществуващите наказателни дела, писа миналата седмица The Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници. Сред ситуациите, които се разглеждат, са епизоди, в които Huawei е обвяванен в кражба на интелектуална собственост от множество хора и компании в продължение на няколко години, както и как компанията е процедирала при наемането на нови служители, привлечени от конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Ясно е, че и двете страни ползват и са ползвали мерки, които нямат нищо общо с демокрацията и реда, както и нищо общо с правилата и законите. Общо взето с всички възможни средства. Никой не е толкова наивен да вярва, че като става дума за такъв огромен скандал и едната, и другата страна са чисти като сълзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 18
ivailojelyazkov
преди 4 години
КРАДЕЦА вика ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА-типично за ***.АРЕ ЧУПКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още