IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung изгражда местна верига от доставчици на чипове със серия от инвестиции

Samsung е инвестирал общо 238 милиона долара в девет компании от среден размер от лятото на миналата година

16:00 | 04.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Южнокорейският технологичен разработчик Samsung Electronics развива мрежа от доставчици на оборудване за чипове и суровини в Южна Корея чрез инвестиции в най-малко девет компании като част от усилията да се предпази от удара в търговския конфликт между Сеул и Токио или този между САЩ и Китай, съобщава Nikkei Asia Review.

Samsung е инвестирал общо 276,2 милиарда вона (238 милиона долара) в девет компании от среден размер от лятото на миналата година. Инвестиционната серия е в ярък контраст с относително малкото инвестиции, които Samsung направи в посока доставчици преди юли 2020 г. 

Всички девет фирми са средноголеми предприятия, които се развиват добре в конкретни области. Samsung е придобил дялове от под 10% във всяка компания, най-вече чрез закупуване на новоемитирани акции. Много от тези фирми възнамеряват да използват средствата за научноизследователска и развойна дейност.

Осем от компаниите са листнати, докато една от тях е дъщерно дружество на търгувано на борсата дружество.

Инвестиционната серия стартира със Soulbrain, доставчик на флуороводород, използван в производството на чипове, който получава 24,9 млрд. вона през юли 2020 г., и KCTech, разработчик на системи за полиране на пластини, който бива инжектиран с 20,7 млрд. вона през ноември.

Samsung също придобива дялове в компании, които боравят с особено популярни суровини и материали, като инвестираха 43 млрд. вона през март във Fine Semitech, която произвежда защитни материали за фотомаски, както и 21 млрд. вона през миналия месец в DNF, компания за гравиращи материали.

„Укрепвайки връзките си с широк кръг от компании, ние се стремим да направим нашия бизнес с полупроводници по-конкурентоспособен“, изтъква Samsung.

Една от причините за повишената инвестиционна активност е свързана с международните спорове, които замъглиха перспективите за бизнеса с чипове.

Когато Япония наложи ограничения за износ на определени материали за производство на чипове, насочени към Южна Корея през юли 2019 г., местните компании осъзнаха риска от японска зависимост.

Доставчиците, свързани с чиповете в Южна Корея, вече се разширяват. От 14-те разработчика, избрани от eBest Investment and Securities като особено облагодетелствани от политиката на Сеул, 13 компании с налични данни за предходната година отчитат ръст на приходите от 39% за първата половина на тази година, надминавайки 17-те процента за всички южнокорейски компании.

Compatriot SK Hynix и други фирми предприемат подобни стъпки, създавайки звена за производство на материали в рамките на своите групи.

Южнокорейските производители изпревариха японските си конкуренти като лидери в чиповете памет и LCD екраните. Но доставчиците все още са в етап на развитие, когато става въпрос за оборудване и материали, които изискват сложни технологии и години на развитие на научноизследователска и развойна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още