Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Samsung: Търсенето на чипове ще остане голямо и през второто полугодие

Компанията записа най-големия скок на оперативната си печалба от повече от две години

Samsung: Търсенето на чипове ще остане голямо и през второто полугодие

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics прогнозира силно търсене на чипове за памет през втората половина на годината и възстановяване на пазара на мобилни устройства до нивата от 2019 г., подсказвайки, че световната икономика се съживява от коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.

Най-големият производител на чипове за памет и смартфони отчете 54% скок на оперативната печалба за второто тримесечие – най-високият му резултат от повече от две години, благодарение на високите цени на чиповете и по-голямото от очакваното търсене.

„Очаква се през второто полугодие пазарните условия да бъдат по-благоприятни за бизнеса с компоненти“, обяви Samsung. „Търсенето на чипове за памет вероятно ще бъде подкрепено от пускането на нови модели смартфони, а растежът ще бъде воден от по-широкото разпространение на 5G”, посочиха от компанията.

Още по темата

Тя предупреди, че глобалният недостиг на чипове все още носи рискове за прогнозата, а несигурностите, свързани с Covid-19 и геополитическото напрежение, вероятно ще се запазят.

Конкурентът на пазара на смартфони Apple заяви, че очаква влиянието на недостига на полупроводници да се влоши през четвъртото тримесечие и да засегне производството на iPhone.

И все пак Samsung посочи силните си основи на пазара на чипове за памет, благодарение все по-голямото насочване към 5G и запазеното търсене на чипове за сървъри и персонални компютри. Тя допълни, че запасите ѝ от чипове са „много малки“, след като през второто тримесечие продаде повече чипове, отколкото очакваше по-рано.

Samsung планира да пусне следващия си огъващ се смартфон на 11 август, като се очаква той да може да работи със стилус.

Рекордни продажби на чипове

Различни компании – от производители на коли до такива за смартфони, се борят с безпрецедентният недостиг на чипове, предизвикан от възстановяването на потребителското търсене, ограничения производствен капацитет и проблемите в производството, предизвикани от новите огнища на коронавируса.

Бизнесът на Samsung като поддоставчик на чипове, който прави полупроводници за други компании, отчете рекордни приходи от продажби през второто тримесечие.

Оперативната печалба на Samsung за периода от април до юни е 12,6 трлн. вона (10,95 млрд. доалра). Това е най-добрият резултат на компанията от третото тримесечие на 2018 г.

Приходите от смартфони са се свили спрямо предходното тримесечие заради нарушените доставки на мобилни процесори и свързаните с пандемията производствени предизвикателства.

Компанията заяви, че е продала 60 млн. смартфона през второто тримесечие, което е под бройката от 81 млн. през първото. Производството в завода за смартфони на Samsung във Виетнам беше засегнато от блокадите заради коронавируса, но се очакваше да се нормализира през юли.

Samsung потвърди, че има апетит към големи сливания и придобивания в следващите три години, повтаряйки това, което заяви още през януари. Тя обмисля покупки в области като изкуствен интелект, 5G и компоненти за превозни средства.

Цената на акциите на компанията спадна с 0,3%, в сравнение с 0,2% ръст на широкия пазар.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Dell планира обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара