IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung засилва войната на пазара на чипове

Компанията се обзалага, че за две години ще успее да настигне TSMC

12:11 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics инвестира 116 млрд. долара в бизнеса си със следващото поколение чипове, който включва изработката на компоненти за външни клиенти. По този начин компанията залага, че може да затвори пропастта между себе си и лидера в индустрията Taiwan Semiconductor Manufacturing за две години, пише Bloomberg.

Най-голямата южнокорейска компания ще се заеме с масово производство на 3-нанометрови чипове през 2022 г., е обявил един от висшите мениджъри на подразделението по време на затворено събитие миналия месец. Тази цел, която досега не е обявявана, означава, че Samsung е на път да започне да произвежда най-модерните чипове в индустрията в същата година, в която нейният тайвански конкурент очаква да стори същото. Samsung вече разработва инструменти за първоначален дизайн на полупроводници заедно с ключови партньори, твърди Пак Дже-хонг, изпълнителен вицепрезидент на платформата за дизайн.

Ако Samsung успее, това ще е ключово постижение, свързано с амбициите на компанията да стане предпочитан производител за играчи като Apple и Advanced Micro Devices, които сега разчитат на компании като TSMC.

Този бизнес не е нещо ново за Samsung, която беше първият производител на процесори за A серията процесори за iPhone, но компанията поднови усилията си под ръководството на Лий Дзие Юн, който иска да я позиционира като технологичен лидер в редица важни сектори, като производството на чипове и 5G мрежово оборудване, за да подкрепи следващата фаза на растеж.

Коментарите на Пак предполагат, че Samsung увеличава усилията си да се конкурира с TSMC, с която работи Apple.

„За да отговорим на пазарните тенденции и по-ниските бариери за дизайна за конкурентно развитие на чипове, ние ще продължим да инвестираме в нашето модерно портфолио от процеси, докато подсилваме екосистемата на Samsung чрез близко сътрудничество с партньори“, е коментирал Пак на срещата според източниците, които са присъствали на нея, но са пожелали да останат анонимни.

„Samsung много бързо настига TSMC и иска да постигне доминация пред своя конкурент като пусне нова технология за първи път“, коментира Рино Чой, професор в Inha University.

Samsung, която е най-големият производител на дисплеи и чипове за памет в света, иска по-голям дял от достигащата 250 млрд. долара индустрия с процесори. През 2019 г. TSMC контролираше повече от половината от пазара на доставки на чипове, докато Samsung разполагаше с 18%, сочат данни на TrendForce.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още