IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска компания се включва в продажбата на електронни винетки

„Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД успя да постигне оперативна съвместимост със системата на АПИ в края на юли

12:28 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Още една компания се включва в продажбата на електронни винетки в България от 14 август. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Става дума за българското дружество „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД. Фирмата е учредена на 20 март тази година и е с мажоритарен собственик американската Concord Smart Infrastructure Inc.

Договорът за Национален доставчик на услуги между компанията и АПИ бе сключен в началото на юли, а  „Конкорд Смарт Инфраструктура“ трябваше да постигне на оперативна съвместимост със системата на АПИ в рамките на 10 дни.

„Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД е информирала АПИ, че възнамерява да стартира продажбата на електронни винетки от 00:00 часа на 14 август 2019 г. под търговската марка DigiToll – както на специално разработената онлайн платформа www.digitoll.bg, така и в партньорската мрежа на „Интеркапитал груп“, позната с услугата „Cashterminal”, която разполага с над 1500 платежни терминални устройства в страната. 

До момента пътната агенция има договор за Национален доставчик на услуги с „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, с „Телетол“ АД и с „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД. „Телетол“ АД обаче все още не е постигнала оперативна съвместимост със системата на АПИ и не може да продава електронни винетки. От компанията обвиняват пътната агенция, че не е предоставила достъп до системите си и по този начин пречи на дружеството да тества своето технологично решение. Според Телетол“ АПИ създава изкуствен монопол.

На практика към днешна дата само „Интелигентни трафик системи“ продава електронните стикери и посредничи при събирането на пътните такси за камионите, като за тази услуга те получават 7% комисионна от цената на винетките.

В първата фаза от процедурата за регистрация на Национален доставчик на услуги е „Иком“ АД. Дружеството иска да партнира само в събирането на тол такси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още