IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Противоепидемичните мерки остават с опция за връщане на по-строгите правила

Границите могат да се отворят най-рано на 1 юли, изтъкна министърът на здравеопазването

11:35 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Противоепидемичните мерки трябва да продължат и през следващите 15 дни, като не се предвиждат за момента нови правила, които да се приложат, заяви здравният министър Кирил Ананиев, подчертавайки, че неговите заповеди по отношение на заразата остават да действат в 3 основни направления.

Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

 „За останалите страни очакваме общоевропейско решение“, обяви министърът.

Ананиев добави, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли. 

Разпространението на коронавируса в България продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората, заяви той, визирайки доклада на главния държавен здравен инспектор доц. д-р д.м. Ангел Кунчев.

В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министърът това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.

Продължават да важат и противоепидемичните мерки като социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски в закрити обществени пространства.

Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт", заяви Ананиев.

Друга мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитетът ще е 50% - или заемане на местата през една седалка, изтъкна още здравният министър.

Според Ананиев мярката, която ограничава посещението в магазините на хора до 60 години, трябва да отпадне. Той е на мнение, че обществото вече е достатъчно дисциплинирано.

По отношение на обстановката в Доспат Ананиев посочи, че са изолирани всички хора, които са били в контакт със заразените.

„По този начин се свива обръчът на потенциални преносители на заразата там. В Сърница вирусът дойде от Доспат“, обясни Ананиев.

Той изрази надежда, че няма да се наложи да се въвеждат КПП-та и да се връщат по-строгите правила.

"Нека не говорим за затваряне на градове и граници. Това е мярка, за която всяка държава трябва да е предварително готова“, подчерта Ананиев, като добави, че все пак не се изключва подобен вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още