IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: През май имаше рекордно ниско ниво на безработица

Феноменът „работещи бедни” все повече започва да се преодолява, твърди социалният министър

11:51 | 28.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По данни на Агенцията по заетостта за месец май безработицата е 5,3 %, като това е най-ниското ѝ ниво, откакто е създадена агенцията. Това обяви в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
Към края на петия месец от годината регистрираните безработни са 175 хил. души, а тенденцията за намаляване на броя им се подобрява, добави Петков.

Според него в момента основният проблем на пазара на труда е недостигът на кадри. Относно данните, че българите заминават да работят в чужбина, а молдовци идва за сезонна работа в страната ни, министърът посочи, че над 8600 са регистрираните сезонни работници до средата на юни, като те са от 35 държави. 

По думите му феноменът „работещи бедни” все повече започва да се преодолява, като за това помага увеличаването на минималната заплата, която от началото на годината е 560 лв., а догодина ще бъде увеличена на 610 лв., уточни Бисер Петков.

Той коментира и разликата в заплащането между България и Гърция, като заяви, че това се основава на миграцията. По думите му през последните 1-2 години има сближаване на доходите ни с други европейски държави.

Относно предстоящото увеличение на пенсиите с 5,7% Петков посочи, че таванът на парите за възрастните става 1200 лв., което означава, че 43 хил. души ще получават вече пълния размер на отпусната им пенсия. Ощетените от тавана ще са 26 хил. пенсионери. В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лв.

От 1 юли, независимо от датата на отпускането, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лв., а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 на 132,74 лв. Петков припомни, че със законодателните промени се даде възможност на всички българи да изчислят по коя методика да се пенсионират – новата или старата. Данните показват, че има голям интерес към електронния калкулатор на НОИ, а законодателството гарантира на всички граждани, че ще получат по-високия размер на пенсия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още