IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обмисля 5 варианта за бъдещето на кабинета

Вариантът за незабавно подаване на оставка е определен като рисков

18:46 | 15.07.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пет варианта е обмислил и предложил премиерът Бойко Борисов на извънредно събиране след заседанието на Mинистерския съвет днес, съобщава Нова телевизия.

Варинат 1: Незабавно подаване на оставка. Този вариант е определен като рисков заради репресии от страна на служебен кабинет, назначен от президента и опасност от спиране на важни енергийни и инфраструктурни проекти.

Вариант 2: След преодоляване на вота на недоверие, ГЕРБ внасят вот на доверие в парламента и се самосвалят. Според правилата следва връчване на мандати за съставяне на кабинет. При приемането на мандата, като най-голяма политическа сила, ГЕРБ предлагат създаването на експертен кабинет без премиера Бойко Борисов и без министри от сегашния. 

Вариант 3: След преодоляване на вота на недоверие, Борисов влиза в парламента с предложение за подмяна на всички министри, той като премиер излиза в отпуска до края на мандата, а вицепремиер поема функциите му.

Вариант 4: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие, самосваляне и изпълнение на идеите, които е получил в нощта на погрома над Партийния дом от леви и десни. Те предложили експерти с условието Борисов да не е премиер.

Вариант 5: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие от страна на ГЕРБ, самосваляне от власт. А когато президентът връчва мандатите за съставяне на кабинет, ГЕРБ ще откажат своя и ще настояват вторият мандат, който по правило е за БСП, да бъде връчен на Корнелия Нинова и тя да състави правителство и да каже с кого ще управлява.

"От партийна гледна точка имаме интерес от бързи избори, веднага. Много нови проекти не са структурирани, а ние като партия сме винаги готови за избори". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV във връзка обсъжданията  на различни варианти за излизане от кризата.

Той добави, че всички варианти са лоши. "Трудно е решението, защото трябва да се намери баланса между гражданския мир и желанието ни да не се вкарва държавата в хаос", каза още вицепремиерът.

По думите му всеки от вариантите е възможен, а настроенията са разнопосочни. "Дори при предсрочни избори, това ще дръпне датата с два месеца, но трябва да се прояви максимална чувствителност към това, което се казва от площада", обясни той. Според него гневът и разочарованията са теми, които ще продължат и занапред.

Дончев заяви, че причината хората да излязат навън е загубеното усещане за справедливост. "Очевидно това, което имаме като резултат, не е това, което очакват хората".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Тома, ти ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Има ли вариант при който Борисов има 50%+ на предсрочните избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
Изглежда Г-н Дончев е прав за очакванията на хората/за справедливост,работа и проспиритет/,а не това което се има корупция,далавери,безстопанственост,,политически чадъри ,мутри и кривосъдие , Не можах да разбера за какви икономически инвестиции са благодарили на министъра на икономиката,може би за тези които са били възможни да бъдат направени ,но де факто не са. Един Пинокио редовно съобщаваше оптимистични новини за фирми,компании и др. с интерес ,проучвания и т.н.за разкриване на нови производства в страната ,но на края нищо не ставаше и никой не инвестираше.Само дето носа му растеше и никой не му вярваше.В действителност някои фирми се изнесоха или фалираха,а други въобще и не дойдоха.Само крадците на злато /и др.ценни метали извличани от концентратите/ се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
baba_meca
преди 3 години
Подавай си оставката и си ходи вкъщи и не се показвай оттам бе ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Незабавно подаване на оставка. Този вариант е определен като рисков заради репресии от страна на служебен кабинет, назначен от президента и опасност от спиране на важни енергийни и инфраструктурни проекти."Репресиите са неизбежни ... при бай Ставри у Софийския без шкафчето с еврата и кюлчетата ...Важните енергийни и инфраструктурни проекти американците ги спират , тъй че вариант първи е решението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още