Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БПГА: Цените на горивата ще се понижат с 10-15 ст. до края на март

Рано или късно ниските петролни цени ще трябва да бъдат обезпечени от всички участници по веригата – от добивните компании до потребителите

БПГА: Цените на горивата ще се понижат с 10-15 ст. до края на март

Снимка: Pixabay

До края на март горивата, продавани на българските бензиностанции, ще поевтинеят с 10-15 ст., заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев в интервю за БНР.

„Затворихме февруари при устойчиво ниско ниво. Започнахме март при същите нива. Очакванията от февруари за отскачане от дъното и връщане към по-високите нива не се случи. Що се отнася до бензиностанциите и потребителите, смятам, че през следващите няколко дни ще видим осезаемо намаление от 10-15 стотинки за литър“, посочи Терзиев. 

Още по темата

По неговите думи, когато говорим за търгуване на физически единици, които потребява пазарът, то има съответен времеви диапазон, който трябва да бъде преминат, за да бъде доставено горивото и преработено и да получи своята реализация на пазара. През февруари борсовите цени бяха ниски, което доведе до по-ниска цена на реалния ресурс в началото на март.

Страшната информация, която ни събуди в понеделник сутринта, спадът на петрола с 30%, респективно дериватите, най-големият спад от времето на войната в Персийския залив. Безспорен е фактът, че на такива цени някой е купил физически обеми или някой разполага с тях. Ако ценовите нива се задържат през следващите 10-15 дни, или до края на март, такава стока на тези цени ще присъства и на физическите пазари.

От една страна за пазара е добра новина евтиният петрол, но за реалните играчи на пазара е убийствено, изтъкна Терзиев.

„Само ще кажа, в глобален мащаб бяха изтрити трилиони от преоценка на активи в горива, като тук влиза и българският пазар. Тази сметка все пак се плаща от някой. Обезценката е поета от банките и застрахователните играчи, но рано или късно тази сметка ще бъде платена отново от пазара. Това плащане ще се разпредели по цялата верига – от добива до потребителите“, посочи председателят на БПГА.

В момента има много бензиностанции с цени от под два лева. Всеки един оператор прави собствените си разчети и намалението или увеличението на цените е негово решение. Основната причина да не се пипат цените е задържането на нивото на потребление, коментира още Терзиев.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
2
 
10
пасъм до: Solar Power
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Откъде накъде от ДДС и акцизи ще пълнят НОИ ? Не виждам лесен и скорошен изход, но това е много грешно
0
 
6
 
9
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Защо да падат ? В момента потреблението е паднало загубите от ддс/акциз вече струпат..... ако спадне и цената с 20% то ще спаднат още повече. Идват лоши времена цялата държава се крепи само на данъци и акццизи от пушачи, пиячи и т.н..... и всичко това за да се платят заплатите на една огромна администрация..... и да се помага на хибридите....
1
 
2
 
8
Dr. Vatnikov до: karadjata
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
При МаГАрешки можеш да зареждаш спокойно дизел, само ако колата ти е ветеран. Веднъж сипах при него и светна лампата на ДПФ-а.
1
 
3
 
7
пасъм до: khao
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
На времето, едната кола беше почти чисто нова, и сипах на Шел в Кюстендил. Умрях от ужаст докато го поизгоря и долея читаво гориво
0
 
1
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Аз и двете си коли ги карам на бензин предимно от 2 евтини бензиностанции до нас. Никакви проблеми нямам. Комшии сипват и нафта, не се оплакват хич

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември