IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да приложи опита на Русия в борбата с АЧС

До края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти

09:50 | 11.10.19 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България може да приложи опита на Русия в борбата срещу африканската чума по свинете (АЧС). Това заяви за БНР министърът на земеделието Десислава Танева след среща в Москва с руския си колега Дмитрий Патрушев.

Въпреки че вирусът на африканската чума съществува на територията на Русия вече 12 години, производството на свинско месо в страната се е увеличило, посочи Десислава Танева.

Договорено бе експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването, като екип от БАБХ посети Русия. Десислава Танева информира министъра на селското стопанство на Руската федерация, че в българското законодателството се извършва промяна с цел засилване на биосигурността във фермите.

“За нас е много интересно как Русия е успяла в това или какви са мерките за биосигурност в нейните комплекси. Условията изобщо за отглеждане на свине, за да видим какво можем като практика да привнесем“, заяви министърът на земеделието.

По думите й на фона на взаимните санкции стокообменът на селскостопанска продукция между България и Русия расте през последните години. Положителното салдо на страната ни се е увеличило с 30% през 2018 спрямо 2017 година. А предварителните данни за периода януари-юли на настоящата година показват увеличение с 50 на сто спрямо предходната. 

Танева и Патрушев обсъдиха наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти към Русия, допълват от пресцентъра на земеделското министерство.

В най-скоро време ще бъде проведена експертна среща между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор, в рамките на която ще бъдат изчистени техническите подробности. Целта е български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за руската страна, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС.

По време на срещата стана ясно, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго.

Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи.

През 2018 г. обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017 г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Onia
преди 4 години
Какво положително салдо? Само от газа и петрола сме на минус 6 млрд. Как ще ги компенсирате с плюс от 30млн при земеделските стоки? Аман от тъпата ви пропаганда!Аааа и ще черпим опит с чумата, въпреки че от 12г не могат да се справят с нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още