IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данета Желева: Технологиите намаляват СО2 отпечатъка на ресурсоемките индустрии

Пандемията преуреди процесите в традиционни индустрии като машиностроене и логистика, казва изпълнителният директор на "Индустриален холдинг България"

10:46 | 08.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&quot;Индустриален холдинг България&quot; АД</em></p>

Снимка: "Индустриален холдинг България" АД

Данета Желева е главен изпълнителен директор на "Индустриален холдинг България" АД, група развиваща дейност в сферата на машиностроенето, морския транспорт, корабно проектиране, кораборемонт и пристанищна дейност. Разговаряме с нея по повод участието ù в събитието Tech of Tomorrow, организирано от Investor.bg.

- Защо Вашата компания подкрепя събитието Tech of Tomorrow на Investor MediaGroup?

- Технологиите в много отношения станаха неизменна част от нашето ежедневие, а за бизнеса са както възможност, така и предизвикателство. Всеки един професионален дебат на експерти дава както различните гледни точки, така и фокуса за развитие на отделните направления – big data, изкуствен интелект, дигитализация, автоматизация, както и очакванията за тяхното навлизане в индустриятa.

- Как пандемията от коронавируса промени възприятията ни за технологиите на утрешния ден във вашата сфера на дейност – индустриализацията, дигиталните разплащания и умните домове и офиси?

- На нас, работещите и в традиционните индустрии като машиностроене, транспорт и логистика се наложи спешно да преуредим както процесите си в общуването и обслужването на  клентите, така и работата в самите компании.

Предизвикателство се оказа не само това да доставяме продукт или услуга навреме в условията на риск за здравето и живота на хората, а и това да сме на разположение на клиентите си от цял свят 24/7 без възможност за пряк личен контакт с тях. Това в никaкъв случай не би било възможно без технологиите на дигиталния маркетинг и продажби, без възможностите на дигиталните разплащания и автоматизацията на производствените процеси.

- Какви са последните тенденции на тези пазари? Как очаквате те да се развият в средносрочен план?

- Очакванията са този тип технологии пряко да повлияят положително чрез "умното" управление на процеси върху намаляване на СО2 отпечатъка, който тези ресурсоемки индустрии имат.

Очаква се компаниите да могат да постигат по-добър баланс и икономически ефект при прякото използване на технологии за оползотворяване на отпадъци, 3D моделиране при сервизиране, възобновяеми енергийни източници за собствени цели, както и използване на друг вид алтернативни горива и суровини не само за сухоземния, но и за морския и въздушния транспорт.

Това са насоки, в които ние като "Индустриален холдинг България" работим активно както с машиностроителните ни компании, така и с компанията за корабен дизайн и двете ни пристанища.

Разбира се, този тип развитие и перспективи предполагат и нов поглед, сериозни инвестиции, активни политики  в човешките ресурси, тяхната квалификация, преквалификация и последващо резвитие.

- Тази година Investor.bg празнува 20-годишен юбилей. Какво означава за Вас (Ви дава) най-голямата българска икономическа медия?

- За нас Investor.bg е високоценен дългогодишен партньор. За тези 20 години, благодарение на професионализма на своя екип,  Investor.bg успя да се наложи като надежден източник на информация, с когото можеш да си сверяваш часовника. Честит празник и още по-големи професионални успехи!

Tech of Tomorrow е технологичното събитие, което Investor.bg традиционно организира и тази година.

Първото издание на събитието на тема индустриална автоматизация и роботизация се проведе на 7 април. Следващите две издания предстоят на 14 април и на 21 април. Повече информация за тях може да бъде намерена на сайта на дигиталната стрийминг платформа за събития, която Investor Media Group стартира тази година - Investor Media Pro. Събитието може да бъде гледано на живо на дигиталната платформа или на investor.bg/live.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още