Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Добри примери за регионално развитие – Смолян и Пловдив

Икономисти предлагат да се преотстъпи 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, за да се осъществи децентрализацията

Добри примери за регионално развитие – Смолян и Пловдив

Снимка: Pixabay

Ръстът на заетостта в Пловдив и повишаването на образоваността на учениците в Смолян са най-ярките добри примери в регионалното развитие на страната в отделните области през тази година. Върху това акцентираха икономисти на Института за пазарна икономика (ИПИ) в новото издание „Регионални профили: показатели за развитие 2017“.

Вече шест години те проследяват тенденциите в икономическото и социалното развитие на страната.

Най-добре в икономическо отношение се развиват столицата и област Габрово, като Стара Загора, Варна и Русе също се характеризират с много добри икономически показатели през тази година. Характерно за всички области лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот, е един от изводите в анализа.

Според старши икономиста на ИПИ Десислава Николова тази година отново няма изненади – областите с по-добра инфраструктура отбелязват и по-висок икономически ръст.

Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

„Със засилването на икономическия растеж от 2014 година насам се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите от гледна точка на тяхното благосъстояние. За това съдим от стандартното отклонение на БВП на глава от населението, което се увеличава през 2014-2015 г. и показва все по-голямата отдалеченост на областите от средната стойност. Все пак въпреки този процес на „разпръсване” на областите, разликата в благосъстоянието между най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) последните години се колебае около 4,5 пъти, констатират в ИПИ.

Анализът на икономическите експерти показва, че голямото “отваряне на ножицата” при благосъстоянието между най-богата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Прогнозата е, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте.

„През миналата и тази година наблюдаваме цялостно оживление на българската икономика в унисон с подема в Европа. През 2016 г. икономическият растеж достигна 3,9%, а през 2017 г. официалната прогноза е за 4% ръст. В регионите за оживлението съдим най-вече от данните за пазара на труда за 2016-2017 г.“, посочи Десислава Николова.

Пазар на труда

Тя отчете, че през третото тримесечие на тази година заетостта е на рекордно високо ниво, като коефициентът на заетост достига 68,5%. Старши икономистът на ИПИ напомни, че пик в заетостта преди кризата имаше през третото тримесечие на 2008 г., когато беше 65%.

В края на септември статистиката отчете увеличение на заетостта с 212 хил. души повече от дъното през 2013 г. и броят на работещите е 3,225 млн. души.

„Има диспропорция на пазара на труда, като доминира южната част на страната с повече нови работни места, посочи Явор Алексиев от екипа на ИПИ.

Той информира, че през третото тримесечие броят на заетите в Южна България е с 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора.

„В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно – едва 27 хиляди души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали“, посочи експертът. – 70% от новите работни места  са в София, Софийска област, Пловдив и Стара Загора, като Градът под тепетата отчита най-висок ръст при създаването на нови работни места.“

Алексиев прогнозира, че подобрението на пазара на труда ще зависи от активирането в търсене на работа на неактивните безработни, от тяхната квалификация и преквалификация.

Той отбеляза и факта, че на общинско ниво прави впечатление образуването на хомогенни клъстери в Северозападна България, както и в някои смесени и погранични райони, в които безработицата остава над 25% въпреки общите позитивни тенденции.

                                   Годишна промяна на броя на заетите, хил. души

Източник: НСИ

Разлика във възнагражденията

Работните заплати се увеличават, но последните данни на НСИ сочат, че ефектът на столицата върху средното заплащане за страната става все по-осезаем, показва анализът на ИПИ.

През третото тримесечие на 2017 г. няма друга област освен столицата, в която заплащането да е над средното за страната. Концентрацията в столицата както на съществуващите, така и на новоразкрити работни места с най-високо възнаграждение не подсказва скорошна промяна в тази тенденция.

Трайни процеси на застигане на средните нива се забелязват само в две области – Пловдив и Плевен, а обратната динамика се наблюдава в области като Видин, Силистра и Кюстендил, въпреки че там възнагражденията остават ниски и след увеличенията на минималната заплата през последните години.

Ако тези тенденции се запазят, новото увеличение на минималното заплащане (с рекордните 50 лева годишно – до 510 лв.) може да означава, че в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане ще е над 55%.

В районите с все още висока безработица това може да означава затруднено разкриване на работни места, както и бавен ръст на заплащането заради все още високата безработица, смятат в ИПИ.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асоциацията на банките предупреди за седем вида финансови измами в интернет