IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите в промишлеността свиват инвестициите си с близо 22%

Разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи ще намалеят с 25,3% на годишна база, прогнозират мениджъри, показва анкета на НСИ

13:54 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Плановете на промишлените предприятия през 2020 г. са за свиване на инвестициите с 21,8% в сравнение с направените през миналата година.

Това показва регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност на Националния статистически институт през март сред промишлените предприятия. С него се получава информация както за реализираните от фирмите инвестиции през 2019 г., така и за инвестиционните им планове през тази година.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 86,2%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 25,3% спрямо 2019 година.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2019 г. се запазват спрямо 2018 година.

Резултатите от проведената анкета на инвестиционната активност показват, че по основни производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през тази година се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (37%), при което се предвижда понижение от 30,3% в сравнение с 2019 г.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 31,8%), при които се очаква увеличение с 13,6% спрямо 2019 година.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 17,1%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 30,6% в сравнение с миналата година.

Разпределение на очакваните инвестиции през 2020 г. по основни производствени групировки

Източник: НСИ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още