IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Ще участваме в отговорно правителство на промяната

Ако от „Има такъв народ” бъде потърсена нашата подкрепа, ние сме готови за отговорни разговори, заявиха от „Демократична България"

15:48 | 19.04.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group

Ако от „Има такъв народ” бъде потърсена нашата подкрепа, ние сме готови за изключително отговорни разговори за това каква е тяхната визия за управление. Това заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов на консултациите при президента Румен Радев.

„Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент“, каза президентът в началото на консултациите с „Демократична България".

Иванов акцентира върху сложната ситуация в държавата, като даде заявка за решаване на кризите.

„България е изправена пред три кризи – здравна, икономическа, която изисква амбициозна модернизация, и криза на държавността. Ние трябва не просто да приключим с десетгодишното управление на Борисов, но да видим в дълбочина онези неща, които са направили възможни тези дефицити, за да намерим трайно решение”, каза Христо Иванов по време на срещата. 

Той заяви, че „Демократична България" има визия за решаване и на трите кризи.

Според формацията на този етап здравата основа за излъчване на управление е мандатът на втората по вот политическа формация. „Ако бъдем потърсени за подкрепа (от втората по вот политическа сила, бел. ред), ще влезем в конструктивни разговори за бъдещо управление, като ще спазваме ангажиментите, които сме поели“, уточни той, като подчерта, че това няма да са условия.

Ще участваме в отговорно правителство на промяната, категорично заяви Христо Иванов.

„Даваме си и сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република, така че не трябва да отхвърляме и тази перспектива", допълни Иванов.

Държавният глава Румен Радев започна консултации с политически представените партии в новия парламент преди връчването на мандатите за съставяне на правителство. Досега политическите сили се обединяват около това, че България се нуждае от стабилно правителство, подкрепено с мнозинство.

От ГЕРБ заявиха готовност да подкрепят правителство на „Има такъв народ" (ИТН) с „двама-трима" депутати. Нямат желание да бавят процедурата.

От „Има такъв народ" заявиха, че няма да влизат в коалиция с партиите от статуквото. Ако се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протестите.

От БСП биха подкрепили правителство на ИТН, но при няколко условия. На този етап партиите дават ясна заявка, че няма да има подкрепа за ново правителство на ГЕРБ при никакви условия.

ДПС ще подкрепи правителство на новите партии в парламента, но само при изпълнението на няколко условия, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на разговорите днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
А стига бе.. Време е за келепира. И Вие сте същите маск а ри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още