IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ГЕРБ, и БСП очакват победа на изборите за Европейски парламент

Радан Кънев се обяви за алтернатива на ГЕРБ, АБВ ще участва на евровота като част от "Коалиция за България"

17:24 | 30.03.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И ГЕРБ, и БСП очакват да победят на предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май, стана ясно от изказвания днес на Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.

На фона на все още незаглъхналия скандал "Апартаментгейт", заради който напусна парламента, Цветан Цветанов изрази увереност, че предстоящите евроизбори ще бъдат най-успешните за ГЕРБ.

"Резултатите ни в предстоящите евроизбори ще бъдат по-добри от всички избори досега и ГЕРБ ще бъде с най-много депутати. Очакванията ни са за седем, а защо не и осем представители в Европарламента. В нашата листа обаче няма нито един кандидат с обвинение за пране на пари или изобщо някакво обвинение", каза Цветан Цветанов в Поморие минути преди започването на областната конференция на ГЕРБ.
Според втория човек в партията предстояла много мръсна компроматна война, която щели да водят опонентите на ГЕРБ, пише Dnes.bg.

Попитан дали му липсва парламента, той обясни, че в политиката било като в семейството - правиш отстъпка, за да продължиш напред. Той още един път заяви, че не е нарушил закона.

Листата на ГЕРБ за евровта ще бъде представена утре в 12 часа.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази увереност, че левицата има възможност за победа на изборите за Европейски парламент. Тя е обсъдила с Иън Макникъл, политик от Лейбъристката партия, бивш неин дългогодишен генерален секретар и член на Камарата на лордовете, откритите въпроси за бъдещето на Европа, предстоящите европейски избори и Brexit, съобщават от пресцентъра на БСП.

Нинова изтъкнала проблемите на България, свързани с доходите, неравенствата, здравеопазването, корупционните практики с евросредства. Нашите евродепутати ще отстояват в бъдещия Европарламент еднакъв стандарт в храните, еднакви права на българите с тези на другите европейци, минимална европейска заплата и пенсия, младежка гаранция за работа на младите хора, посочила тя.

АБВ ще се яви на предстоящия евровот в коалиция с още шест партии под името "Коалиция за България", съобщи пресцентърът на партията. Коалицията ще бъде с председател Румен Петков, който е и лидер на АБВ.

Седемте партии, които ще се явят с обща листа под името "Коалиция за България", са Алтернатива за българско възраждане /АБВ/, Обединен блок на труда "Български лейбъристи", Политическо движение Социалдемократи, Българска партия Либерали, "Движение за социален хуманизъм", "Възраждане на Отечеството", "Българската левица".

В прессъобщението се посочва още, че партиите, участници в коалицията са сключили политически договор за сътрудничество, както и коалиционно споразумение. Трите цели, по които ще работят кандидатите за евродепутати от "Коалиция за България" в рамките на бъдещия Европейски парламент, са свързани с отстояването на националните интереси на страната, затвърждаването на ролята й на регионален лидер, както и отстояване на правата на всички български граждани независимо от това дали живеят в България или в друга европейска страна.

В същото време водачът на листата на обединение Демократична България Радан Кънев заяви на пресконференция, че е готов да работи за това „ние да бъдем силна и единна алтернатива на ГЕРБ, категорично да не допуснем центъра, дясното демократичното, проевропейското в българската политика да се асоциира с образа на Бойко Борисов“, съобщава БТА.

Освен него, с решение на политическия съвет на Демократична България, в челото на листата влизат Стефан Тафров, кандидат на "Да, България", и Албена Симеонова - от квотата на "Зелените". Радан Кънев замества сочения за водач, но доброволно оттеглил се от надпреварата евродепутат от групата на ЕНП Светослав Малинов.

"Чувствам се готов да работя за обединение на демократично мислещите избиратели в България, на хората в центъра и в дясното, които искат да бъдат представени в ЕП, там където се взимат все по-важни решения за съдбата на всеки един от нас, които искат да бъдат представени и в следващия български парламент, които искат да бъдат представени силно в местните органи на власт, защото кога с успех, кога с провал - това съм правил през последните десет години", каза Кънев.

Той информира още, че ДСБ като член на ЕНП е приела ангажимента да осигури участието на "Движение България на гражданите" /ДБГ/ в коалиция за предстоящите избори, тъй като това е партия, която по думите му "споделя общо отношение към властта". Очаква се решението да бъде потвърдено утре на Национален съвет на ДБГ.

Пълният състав на листата на обединение Демократична България ще е от 17 души. В нея ще бъдат привлечени и ключови фигури на гражданското общество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
никак не са ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 5 години
не е демократично да се бъркаш в делата на чуждите държави, това им е разбирането за наше съжаление ... те не са като руската *** да поробват и грабят наред от 'братята си'...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
khao
преди 5 години
не е демократично да се бъркаш в делата на чуждите държави, това им е разбирането за наше съжаление ... те не са като руската *** да поробват и грабят наред от 'братята си'...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Ако наивността има 10 степени, това е първата.Но все пак:1. Няма глобализация, това е термин да не дразни светът. Истинският е: американизация.2. Зад терминът либерализъм се крие не: Вся власть советов, а цялата световна власт на банкерите, разбирай тия със зелените гущери.3. НАТО е организация за влияние на САЩ над Европа.И я пак попитай, какво било длъжно НАТО тъдява? Че то каквото му е интерес, то и се случва. Наш Боко папка и слушка. К'о не Рапона па че се изока из Фашингтоно по време на "молитвена закуска" и:Погладнал се Илия, пак в тия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
Sandy
преди 5 години
Защо ЕС и НАТО допускат България да се управлява от доказани углавни мутри, крадци, бандити и разбойници, при положение, че сме техни членки и би трябвало да не позволяват това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още