IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Гетов: България не може да се договаря директно с производители на ваксини

Ваксината на AstraZeneca не е забранена за лица над 55 г., каза професорът

12:31 | 01.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България не може да се договаря директно с производители на ваксини и да не чака одобрение на ЕК. Това каза по БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция за лекарствата.

Съгласно европейското законодателство ваксините срещу коронавирус трябва да преминат през т.нар. централизирана процедура за разрешаване за употреба, защото са биотехнологичен лекарствен продукт, посочи той. И обясни, че държавите членки на ЕС имат възможност за т.нар. спешна употреба - да се въведат някакви местни правила за разрешаване, какъвто е случаят с Унгария. 

В България принципът е ясен - нещата се случват централизирано, заяви той.

"Това е най-сигурният път, защото в процедурата за разрешаване на употреба на централизирано ниво са включени експерти от всички страни, второ - най-добрите експерти и трето - ангажиран е целият потенциал на Европа, така че да се осигурят качествени лекарства", посочи проф. Гетов.

Според него съвсем скоро след стартирането и на доставките на ваксината AstraZeneca нещата ще се нормализират и на фона на недоверието и антиваксиналните настроения е възможно да останат неупотребени ваксини.

Той разсея насажданото в пространството становище, че ваксината AstraZeneca е забранена за хората над 55 години. Ваксината на AstraZeneca не е забранена за лица над 55 г., каза Гетов. И обясни, че в хода на анализа е преценено, че две от клиничните проучвания на този етап не са приключили, поради което бяха оценени само две клинични проучвания. Според тях делът на пациентите над 55 години е твърде малък, за да може статистически да бъде доказано, че ваксината е ефикасна и безопасна за лицата над 55 години.

„Няма данни, които да доказват същата ефикасност както при лицата при 18 до 55 години.

Ефикасността на AstraZeneca е 69,5%, което е достатъчно да покрие стандартите“, посочи още проф. Гетов.

По думите му ситуацията в Европа не е под контрол, все още е нисък броят на ваксинираните. Броят на ваксинираните се движи между 5-10% в Европа, което е твърде малко за разлика от Великобритания, Израел, Китай и други.

Проф. Гетов очаква през есента в България да се постигне ниво от 70% ваксинирани.

Общо 105 души са ваксинирани у нас за последното денонощие. Така общият им брой става 41 125. От тях 13 084 са получили и двете дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още