IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН ще има 65 депутати в 46-ото Народно събрание, ГЕРБ-СДС - 63

"БСП за България" ще има 36 народни представители, "Демократична България" - 34, ДПС – 29, а "Изправи се! Мутри вън!" - 13

09:35 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) ще има най-голямата парламентарна група от 65 депутати в 46-ото Народно събрание, а ГЕРБ-СДС получават 63 места. Това разпределение на мандатите обяви заедно с окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори на 11 юли Централната избирателна комисия (ЦИК).

Парламентарната група на "БСП за България" ще се състои от 36 народни представители, на "Демократична България" - от 34, на ДПС – от 29, а на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.

4-процентната бариера за влизане в парламента е определена на 109 266,8 гласа.

Общата избирателна активност в страната в края на изборния ден е била 42,19%.

Общият брой на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети е 2 731 225.

Над 35 хил. души са избрали вота "Не подкрепям никого".

Няма избрани независими кандидати.

След разразил се скандал ЦИК взе решение да уважи заявеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов желание да не бъде обявяван за избран за народен представител, предаде БНР.

Първоначално комисията отказа да уважи заявлението на Бойко Борисов, но след прегласуване в крайна сметка беше взето решение той да не бъде обявен за депутат.

Също след прегласуване такова решение беше взето за Илко Стоянов от листата на партия "Има такъв народ" в първи изборен район-Благоевград, който беше избран за кмет на община Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още