Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Жените на високи мениджърски позиции у нас остават по-малко от мъжете

Чуждестранният работодател има много голямо доверие в професионализма на българските жени мениджъри, отчита проучване

Жените на високи мениджърски позиции у нас остават по-малко от мъжете

Снимка: Pixabay

Все още жените на високи мениджърски позиции у нас са по-малко от мъжете, като съотношението средно е 40/60 в полза на мъжете. Тенденцията обаче в големите компании е високите управленски постове да бъдат поделени поравно между двата пола в следващите няколко години.

Наблюденията на Adeccо България показват, че през последните години дамите са станали „по-агресивни“, но в най-добрия смисъл на думата. Влизайки в една позиция, те защитават ревностно ролята си и интересите на компанията, едновременно с това са стриктни и изпълнителни.

„Компаниите, които не допускат жени до висши мениджърски позиции, се лишават от разнообразие на гледните точки и възможността да имат изразител на мнението на голяма част от служителите си. Същото би важало и ако бордът на директорите е съставен само от жени“, коментира Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България.

Според нея развитието на трудовия пазар в България показва, че чуждестранният работодател има много голямо доверие в професионализма на българските жени мениджъри. 

„По време на интервю жените предпочитат да се придържат към въпроси, свързани с професионалното им развитие. Те са по-пунктуални, изрядни и по-подготвени при тази първа среща с потенциалния си работодател“, споделя Парашкева Найденова, мениджър Кандидати и предоставяне на услуги в Adecco България.

Още по темата

Проучване на Adecco Group „Преодоляване на разделението за споделен просперитет“ показва, че жените са по-притеснени и по-песимистични за бъдещето на работата си в постковид средата спрямо колегите си от мъжки пол. 43% от жените очакват бъдещето на работата след COVID да бъде по-лошо, в сравнение с 39% от мъжете. Причината за това е, че те са ангажирани непропорционално в сектори, които подлежат на автоматизация (HR, продажби и обслужване на клиенти, административни услуги и т.н.), а също и в индустрии, които бяха най-силно засегнати от COVID-кризата (например хотелиерски услуги).

По време на пандемията и особено при дистанционната работа жените се сблъскват с предизвикателството да жонглират с няколко типа роли между работния и личния си живот. Затова специалистите от Adecco съветват работодателите да помислят за програми за придобиване на различни типове нови умения, допълнителен платен отпуск, финансово подпомагане за записване на децата на инициативи извън дома, които могат да облекчат този натиск върху жените.

Склонността за по-често желание за смяна на работата не е обвързана с пола, но жените майки с малки деца имат тенденция да се задържат повече време в една компания в сравнение с другите жени и с мъжете. Интересен факт е, че през последните години се променя профилът на служителите, които отдават важност на баланса между личния живот и работата. Преди по-скоро младите служители държаха на това, а сега предимно това са служители между 40 и 50 г. със сериозен трудов стаж.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов разформирова Националния оперативен щаб