IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контрабандата на цигари се е увеличила до 6,6% в края на 2017 г.*

Премиерът ще разпореди спешна проверка заради ръста на нелегалния тютюн у нас

12:58 | 23.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Контарбандата на цигари в България се увеличава с 0,6% за последното тримесечие на 2017 година, показват данни на тютюневите компании, оповестени на конференция в София. Според изчисленията на бранша в края на миналата година нелегалните цигари заемат 6,6%, като за третото тримесечие те са били 6%. Спрямо година по-рано обаче се отчита намаление от 1,2 на сто.

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, шефът на Агенция "Митници" Георги Костов, финансовият министър Владислав Горанов и представители на тютюневия бизнес участваха в конференция, посветена на проблемите в бранша. На нея бяха представени последните данни за нивото на контрабандата на тютюневи изделия в България през последното тримесечие на 2017 г. 

Премиерът обяви, че ще разпореди спешна проверка заради ръста на контрабандата. Той обяви още, че ще използва данните в свой доклад, който ще представи в Брюксел в контекста на дебатите за намаляването на средствата за кохезионна политика.  

„Във Великобритания от 100 кутии цигари 30 са контрабандни, във Франция нелегалните цигари са 20 кутии на всеки 100. У нас този дял е смешно малък, но въпреки това, ако се намалят парите за кохезионна политика, ние ще бъдем потърпевши, а сме отличници по борба с контарбандата“, каза премиерът. Според него не е справедливо страните донори да плащат от джоба си негативите от разрпространението на нелегални тютюневи изделия.

"Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг“, каза Борисов пред журналисти след представянето на резултатите. 

Представеното проучване е направено на база данни от събиране и анализ на празни кутии от цигари. Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1-23 ноември 2017 г. в 20 големи града или 47% от населението. Изследването е по поръчка на “Инициативата за борба с незаконната търговия“*.

Предлагането на незаконни марки цигари включва много разлини видове – над 30-40, показа още анализът. 10 града са над средното ниво на контрабандата, а 10 са под средното. Градовете, в които има увеличение на контрабандата, са Ямбол, Стара Згора, Асеновград, Габрово. В София процентът на незаконната търговия с тютюн е 5,5%. 

Като цяло, България се класира доста добре в сравнение с другите страни от ЕС – Великобритания и Ирландия са в челото на негативната класация с проценти на контрабанда между 30 и 38%. В сравнение с нашата съседка Румъния, която отчита 18,3% незаконно предлагане на марки цигари, ние запазваме добри позиции с три пъти по-малък процент.

"Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите, от тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отказваме колкото може повече хора от тютюнопушенето. Срещите и партньорството са ни, за да не се получава двоен негативен ефект – хем да нарушаваме човешкото здраве чрез тютюнопушенето, хем да се облагодетелстват контрабандистите за сметката на това, давайки на хората некачествена или много по-лоша стока, която още повече да им уврежда здравето. С колегите от МВР ще си вземем всички мерки“, добави Бойко Борисов и уточни, че трябва да се поощрят тези, които спазват указанията, а тези, които не ги изпълняват съответно - има решение как да се процедира. 

Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР и Прокуратурата. Това е един изцяло черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата. Той функционира много интензивно, каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференцията.

Относно рекламите за тютюневи изделия, той заяви, че всички сме наясно, че цигарите са опасни за здравето. „Тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. Ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без лицемерие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги показваме, защо щандовете за алкохол се показват. Ако правим нещо трябва да го правим с равна мяра за всички, не трябва да се ощетява единият сектор, а другият - не. Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът“, отбеляза главният прокурор.

Според изследването има възможност за още подобрения в посока оптимизация на приходите от акциз. Борбата с контрабандата на цигари на правителството трябва да е устойчива във времето и да се насочи и върху разпространението върху насипния тютюн, изтъкват анализаторите. Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера трябва да се избягват, за да се осигури предвидимост, смятат от тютюневия сектор. По данни на търговците на тютюневи изделия в страна има 18 хил. обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 хил. работещи. В страните, където е забранено излагането на тютюневи изделия на места, на които хората не могат да виждат директно, е довело да затваряне на множество търговски обекти, предупредиха от бранша.

Бизнесът припомня още, че България едва тази година е въвела минималната акцизна ставка от 90 евро за 1 000 къса. „От голяма важност е да не се въвеждат нови минимални нива на акциза върху цигарите, за да се осигури стабилност и да се гарантират приходите в хазната“, посочват тютюневите компании.

*Обновена към 14:02 часа. 

*“Инициативата за борба с незаконната търговия“ стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Акъл за 2 ст. нямате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
А нещо за злоупотребите с обществени поръчки в МВР, министерствата и общините? До кога българският данъкоплатец ще купува камери за 60 000 лв едната например? Няма смисъл, кретено-масонски мутри *** на кретено-масонски западни ***, до 2030-та един град смехономика, останалото и на мен ми писан да го повтарям, не знам за вас да го четете :D Кретено-масоно-мутрено-милиционерски простотии само у тая ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
А нещо за злоупотребите с обществени поръчки в МВР, министерствата и общините? До кога българският данъкоплатец ще купува камери за 60 000 лв едната например? Няма смисъл, кретено-масонски мутри *** кретено-масонски западни ***, до 2030-та един град смехономика, останалото и на мен ми писан да го повтарям, не знам за вас да го четете :D Кретено-масоно-мутрено-милиционерски простотии само у тая ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още