IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метрото от "Владимир Вазов" до "Красно село" тръгва до края на годината

През последните години Столична община прави най-големите си инвестиции в "Овча купел", коментира кметът Йорданка Фандъкова

13:32 | 21.08.19 г. 1
<p>
	Кметът на София Йорданка Фандъкова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

До края на годината ще бъде пуснат в експлоатация участъкът от столичното метро от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“. До средата на 2020 г. ще заработи и останалата част от третия метродиаметър – към „Овча купел“ и Околовръстния път при „Горна баня“.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери днес ремонта на участъка от бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел", предава БТА.

В ж.к. "Овча купел" са най-големите инвестиции, които правим през последните години, отбеляза тя.

Участъкът от метрото, който се строи там - 4 км с 4 метростанции, е на стойност 100 млн.евро.  "Когато нямаше осигурено финансиране за този участък, поех риска и ангажимента Столичната община да финансира участъка на 100 процента", припомни столичният кмет. Впоследствие успяхме да защитим допълнителни средства по оперативна програма "Транспорт". Вече малко под 40 млн.лв. е съфинансирането на общината, каза Фандъкова.

В квартала се  изграждат и обновяват три големи улици и булеварди. Малко под 1 км е дължината на участъка от бул. "Президент Линкълн", който в момента се обновява изцяло и до 15 септември трябва да е напълно готов. Заедно с него се изгражда и изцяло новата улица "Централна". Това е нов пробив, чието строителство започна преди близо месец и ще бъде завършен в началото на следващата година, информира кметът.

Строят се и три буферни паркинга, всеки за около 200-240 автомобила. Те са на три от метростанциите, единият от тях - на Околовръстния път при последната метростанция номер 18, при връзката с “Горна баня” и ж.п. линията. “Много беше важно да свържем станциите на метрото с ж.п. мрежата. Това гарантира много добри връзки и намаляване на трафика не само в квартала, но и в целия град”, отбеляза столичният кмет.

По думите й около 10 септември се очаква да е готов цялостният ремонт на ул. "Житница", който се извършва съвместно с "Метрополитен".

В "Овча купел" Столичната община е обновила над 10 км булеварди и основни улици. Приключил е ремонта на две училища, предстои да започне строежът на нова детска градина, съобщи още столичният кмет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Повторяйте го през три дни, за да върви кампанията на нашата учителка по руски за местните избори. Датата е удължена от първоначалната, както знаете. И не споменавайте ВЪОБЩЕ за мръсния въздух, перките на акули и разораните тротоари в самия център на София - ул. Бузлуджа, Люлин планина, Шандор Петьофи, Иван Рилски. Това няма да стане през този век. На тях не живеят герберски управници.А Данка не е това, което изглежда. Около нея мирише на послушание на Борисов и пари, много пари и корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още