IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Михов: Възможно е до 6 месеца да имаме договор за изтребители

Трудно може да бъде защитена цена, надхвърляща предварително определената от парламента, твърди депутатът от "Обединени патриоти"

11:59 | 09.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възможно е в рамките на половин година да имаме договор за ново въоръжение, което е така необходимо за нашите военновъздушни сили. Подобна възможност коментира пред БНР Милен Михов, депутат от „Обединени патриоти“ и член на комисията по отбрана. Коментарът му бе по повод очакваното решение на правителството, анонсирано още миналата седмица във връзка с процедурата за избор на нови изтребители.

Михов посочи още, че към момента патриотите нямат обща позиция по въпроса, защото все още не са имали коалиционен съвет.  Много ключови въпроси все още са на масата на преговорите, стана ясно от думите му.

„Въпросът за цената. Ако говорим за редукция, това може да бъде само и единствено надолу. За мен трудно може да бъде защитена цена, надхвърляща предварително определената от парламента. На следващо място са други технически и процедурни въпроси. Тази врата трябва да бъде отворена, трябва да бъде ясно показано, че ако не постигнем необходимите резултати в преговорите със САЩ, имаме резервен вариант и това е лост в преговорния процес“, обясни Михов.

От БСП вече дадоха заявка, че няма да подкрепят решението за закупуването на F-16. 

„Не бих казал, че изборът на съвременно въоръжение за българската армия трябва да бъде поставян под знака русофилство или русофобство. Към този въпрос трябва да се подхожда национално отговорно. Това е едно добро възможно решение. Не приемам крайните оценки в период, когато все още нищо не е решено“, коментира още депутатът. 

Той е категоричен, че не бива да се допуска създаването на впечатление за „задкулисие“. Според него трябва да бъде запазен срокът от 24 месеца за доставка на първите изтребители.

Темата коментира и бившият военен министър Тодор Тагарев. Според него разговорът за изтребителите в голяма степен е политически. “Въпросът не е коя държава да изберем. Въпросът е какви задачи имаме да решаваме, какви ще бъдат операциите, с кой ще изпълняваме тези задача, кой ще готви нашите пилоти, за да бъде боеспособна авиацията ни. Тогава вече има разлика между двата избора – САЩ и Швеция, и САЩ категорично надделяват“, коментира той в ефира на БНР. Според него САЩ няма да направят някакви големи отстъпки за България. 

Тагарев не е съгласен, че предпочитаната от президента платформа е по-добра. „Ние гледаме нещо много по-голямо, отколкото са характеристиките на една платформа, а F-16 е по-добрият от „Грипен“. Това са самолети от един клас. F-16 е с електроника за самолети от пето поколение. Той е по-мощен, има повече въоръжение. Има много по-голям боен радиус, възможност за поразяване на цели от голямо разстояние. Той превъзхожда с часовете, които може да лети – има с 50% по-дълъг живот. С F-16 купуваме 50% повече. От друга страна, той е по-скъп като начална цена и в процеса на експлоатация. Но трябва да съпоставяме ефективност, продължителност на експлоатация, цена и тогава да взимаме решението“, обясни Тагарев.

Той постави въпроса дали няма да е по-изгодно наведнъж да се поръчат 14 или 16 самолета. Според него по този начин ще получим повече предимства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още