Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 1,6 млн. лв. са дарени чрез DMS през 2021 г.

Редовните дарители за каузи в платформата вече са над 22 хил.

Над 1,6 млн. лв. са дарени чрез DMS през 2021 г.

Снимка: Pixabay.com

През 2021 г. дарителската платформа DMS е набрала и разпределила за каузи в България над 1,6 млн. лв., съобщиха от "Български дарителски форум".

DMS съществува в България от 2007 г. и дава възможност на дарителите да подкрепят каузи на организации и институции, както и каузи за лечение на хора, непокрито от държавата.

С DMS може да се дарява чрез  различни канали – със SMS (еднократно или чрез месечно дарение), през онлайн дарение с карта, през epay или с традиционен банков превод.

Дълго време дарителите приоритетно даряваха за лечение на хора, но в последните две години почти равна подкрепа събират и каузите на организации, и кампании за лечение, отбелязват от "Български дарителски форум". Това се тълкува като явен знак за по-добрата видимост на гражданския сектор и по-здравата му връзка с общностите, за които работи – процес, затвърдил се по време и след COVID кризата в опит организациите да преодолеят социалните и здравни последствия от пандемията, помагайки на уязвими хора и групи.

Редовните дарители за каузи в платформата вече са над 22 хил. и сумата, която те формират като част от общите дарения към каузи, е най-голяма в общия дял дарения за изминалата година (над 600 хил. лв).

Ясно изразена е подкрепата за граждански организации именно през месечно дарителство със SMS. Най-предпочитани остават отново каузи, свързани с грижа за животни, както и социални организации, които подпомагат възрастни и уязвими хора (напр. кампаниите на Българската хранителна банка и Каритас България).

През изминалата година сериозен ръст бележи и онлайн дарителството, което достига една трета от общия обем дарения (близо 540 хил. лв. от всички дарения в DMS).

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи