IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 56% от българите искат правителство, но 28% вярват, че ще има такова

При скорошни нови избори съществено разместване между политическите сили не се очертава., отчита сондаж на Галъп

20:39 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че правителство ще може да се състави. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и в полза на ГЕРБ.

Изводите са от бърз сондаж на „Галъп интерншънъл болкан“ сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране. Сондажът очертава важни хипотези в навечерието на свикването на новия парламент.

Отминалите избори

54,7% от запитаните намират провелите се избори за честни, а 36,6% са на обратното мнение. Практиката показва, че чувстващите се успешни в изборите електорати, обикновено са склонни да определят изборите като честни. В същото време, отминалите избори като че ли наистина не бяха свързани с по-сериозни скандали на тема честност от обикновеното, посочват от социологическата агенция.

По-малък дял избиратели обаче са останали доволни от резултата – 43,8%. Недоволни са 52,8%. Недоволни, закономерно, изглеждат симпатизантите на БСП, но недоволни са и привърженици на „Изправи се, мутри вън!“, както и на по-малки формации. 

Кой спечели тези избори?

По-скоро никой истински не е спечелил – 41,7% казват точно така. 5,8% казват, че и ГЕРБ, и онези срещу тях са спечелили. Директното сравнение дали печели ГЕРБ или „антиГЕРБ“ е 19,8% на 26,5% в полза на „антиГЕРБ“.

Правителство или нови избори

Българите в момента са подчертано скептични по отношение на възможността за съставяне на ново правителство. 64,4% казват, че такова няма да се създаде, а 28,1% смятат, че ще се създаде.

И все пак, правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, казват 56,2%, а 37,4% биха избрали нови избори. Нови избори най-вече искат избирателите на „Има такъв народ“. Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.

Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква – 28,1% са „за“, но 68,2% са „против“. Привържениците на ГЕРБ, например, са „за“, но тези на ИТН – „против“.

Слави Трифонов да направи правителство с всички срещу ГЕРБ - отбелязва се превес на подкрепящите подобна възможност: 54,5% са „за“ срещу 40,4% „против“.

Хипотеза как биха изглеждали новите избори

При скорошни нови избори съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу.

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27,2%, а ИТН – 23,2%, БСП – 13,8%, ДПС 10,4%, ДБ – 12%, а „Изправи се, мутри вън“ ще са близо до бариерата с 4,3%. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент, сочи сондажът.

Към днешния момент делът на колебаещите се за кого да гласуват е значим, отчитат от „Галъп“.

На въпроса колко хора биха гласували на тези избори също няма яснота - 48,4% намират, че повече хора биха участвали в едни „поправителни“ избори, но 43,2% смятат, че хората ще бъдат по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още